Naslovna / Parlamentarni izbori / Luka Brod: Građani Slavonskog Broda mogu iznijeti svoja mišljenja

ŽUPANIJA

Luka Brod: Građani Slavonskog Broda mogu iznijeti svoja mišljenja

 Luka Brod: Građani Slavonskog Broda mogu iznijeti svoja mišljenja
Portal035
  • 2024-05-28 20:00:46

Upravni odjel za graditeljstvo, infrastrukturu i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije provodi javnu rasprave u postupku procjene utjecaja na okoliš terminala za opasne terete u luci Slavonski Brod. Javna rasprava započela je  20. svibnja i trajat će do 18. lipnja 2024. godine, a građani će moći uvidjeti cjelokupnu dokumentaciju Studije o utjecaju na okoliš svakog radnog dana od 08:00 do 14:00 sati u prostorijama Brodsko-posavske županije na adresi Trg pobjede 26a, Slavonski Brod.Javno izlaganje Studije bit će održano 5. lipnja 2024. godine u 11:00 sati u Velikoj vijećnici zgrade Brodsko-posavske županije, Petra Krešimira IV br. 1, Slavonski Brod. Tijekom rasprave, građani će imati priliku iznijeti svoja mišljenja, primjedbe i prijedloge vezane uz Studiju.Svi zainteresirani mogu svoje primjedbe upisati u knjigu primjedbi koja će biti dostupna na mjestu javne rasprave, ili ih dostaviti pisanim putem, poštom ili osobno, do 18. lipnja 2024. godine. Adresa za dostavu je:Brodsko-posavska županija

Upravni odjel za graditeljstvo, infrastrukturu i zaštitu okoliša

Petra Krešimira IV br. 1

35000 Slavonski BrodVažno je napomenuti da primjedbe, prijedlozi i mišljenja moraju biti čitko napisani i dostavljeni u navedenom roku kako bi bili uzeti u obzir pri izradi izvješća o javnoj raspravi. Primjedbe koje ne budu dostavljene na vrijeme ili koje ne budu čitko napisane neće biti uzete u obzir.Više informacija dostupno je u priloženoj obavijesti o javnoj raspravi.

Podsjetimo, prošle godine u luci je pretovareno oko 6.000 kontejnera robe, gotovo trostruko više nego u 2022. godini. U prva tri mjeseca ove godine pretovar kontejnera porastao je za 15 posto, dok je pretovar ostale robe porastao za sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.Prema očekivanjima, pretovar bi u naredne tri godine mogao narasti na više od 10.000 kontejnera godišnje, ukoliko se uspije riješiti plovnost rijeke Save. Trenutačno je Sava plovna samo šest i pol do sedam mjeseci godišnje, no prema obećanjima iz Vlade, uskoro bi trebale biti sanirane dvije kritične točke na rijeci, u duljini od oko 6,5 kilometara. Time bi Sava 2026. godine trebala biti plovna više od 10 mjeseci godišnje, piše Večernji list.“Pitanje na kojem već dulje vrijeme inzistiram i na kojem ću inzistirati i pred novom Vladom  je regulacija rijeke Save. Kada uspijemo riješiti pitanje kritičnih točaka kod Novog Grada i Slavonskog Šamca, imat ćemo deset mjeseci u godini povoljan vodostaj i jamčim da ćemo ubrzo doći do brojke od milijun tona pretovara, jer je velik interes za robu iz pravca Crnog mora prema Europskoj uniji,” izjavio je Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave u Slavonskom Brodu.Trenutno, roba dolazi željeznicom iz Rijeke te se u Slavonskom Brodu pretovaruje na kamione za daljnju distribuciju prema Bosni i Hercegovini, Srbiji, Mađarskoj i drugim dijelovima Hrvatske. Kamioni također dovoze robu u luku Brod koja se potom željeznicom transportira za Rijeku. Natječaj za najam skladišnog prostora privukao je potencijalne investitore, a zaposleno je i nekoliko novih radnika.“Mi smo sada ograničeni na cestovni i željeznički promet, jer Sava još nije u cijelosti plovna. Naš je cilj da u iduće tri godine dostignemo brojku od 10.000 kontejnera, ali moramo osigurati plovnost rijeke. Uvjeren sam da ćemo to riješiti,” zaključio je Jurić.