Naslovna / Informacije i vijesti / Veterinari obišli tri slavonske županije, usmrćeno 35 000 svinja

ŽUPANIJA

Veterinari obišli tri slavonske županije, usmrćeno 35 000 svinja

Veterinari obišli tri slavonske županije, usmrćeno 35 000 svinja
Portal035
  • 2023-11-15 12:00:15

Pri kraju je obilazak uzgajivača svinja u zonama ograničenja u tri slavonske županije u kojima je utvrđena afrička svinjska kuga, a koji se provode od strane veterinarskih ekipa prema popisu iz baze podataka.

 

Uvođenje reda

 

Prema riječima državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, Mladena Pavića, ovakvim sistematičnim terenskim pregledima najdetaljnije se prikupljaju podaci o vlasnicima, uvjetima uzgoja, kategorizaciji objekata te drugim bitnim informacijama. Poseban fokus je na pregledu objekata kategoriziranih kao 3, što uključuje one s više od sto životinja ili deset ili više krmača. "Ovaj proces je temeljit jer smo dosad uložili previše truda i sredstava kako bismo spriječili eventualne propuste u ovoj fazi epidemije", ističe Pavić.

U Osječko-baranjskoj županiji završen je obilazak 12.063 objekta, od kojih su dva nelegalna, dok ta županija pokriva 35 posto ukupne domaće proizvodnje svinja. "Identificirana su samo dva ilegalna objekta, što je iznimno dobar rezultat s obzirom da su oba imala samo nekoliko svinja", naglašava Pavić.

 

Ovi obilasci obuhvatili su i područja prema prijavama, bilo za rekategorizaciju, uklanjanje svinja ili obvezu pregleda kod posjedovanja više od sto životinja ili deset ili više krmača. "Cilj ovih obilazaka je uspostavljanje reda u uzgoju svinja, regulacija prometa i ostalih aktivnosti", dodaje državni tajnik.

U zoni zaraze, zoni ograničenja i Brodsko-posavskoj županiji obilasci su već završeni. Pavić ističe kako su tamo provedene sve potrebne mjere, popisani su objekti, izvršena rekategorizacija i uklanjanje svinja. U Brodsko-posavskoj županiji zabilježena su samo četiri slučaja afričke svinjske kuge, prvi put 12. srpnja, a posljednji nedavno u Kupini.

 

Ključni datumi

 

"U cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je kompletno obuhvaćena zonama ograničenja, trenutno se provodi 90 rekategorizacija. Podneseno je 101 zahtjev za klanje ili uklanjanje svinja, a šest još čeka rješavanje, što bi trebalo biti završeno u sljedeća dva dana. U ovoj županiji evidentirano je 22.865 gospodarstava s svinjama, a ključno je da zadnja dva dana nije bilo sumnji ili prijava afričke svinjske kuge. Fokus je sada na Osječko-baranjskoj županiji, gdje će obilasci biti dovršeni ovog tjedna. Stanje je uglavnom zadovoljavajuće, no to ne znači da nije ostalo još nekih pitanja za rješavanje", ističe državni tajnik.

 

Obilasci svinjogojskih gospodarstava su angažirali brojne veterinarske ekipe. Samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, osim veterinarskih stručnjaka iz sedam ovlaštenih veterinarskih stanica, dodatno je angažirano čak 202 veterinara i veterinarskih tehničara iz 51 veterinarske stanice iz drugih dijelova Hrvatske. "Na početku obilazaka bilo je određenih poteškoća s vlasnicima objekata koji su odbijali dozvoliti veterinarskim ekipama pristup svojim farmama. Također, zabilježeni su različiti primjeri na terenu, od farmi svinja u poluotvorenim objektima do uzgoja bez adekvatne ograde", navodi Pavić. Ukupno je dosad usmrćeno 34.717 svinja u ove tri županije, pri čemu je najviše bilo slučajeva zaraze afričkom svinjskom kugom u Vukovarsko-srijemskoj županiji - 26.500.

 

Nakon isteka prvotnog roka za klanje svinja u objektima kategorije 0, 1 i 2 na područjima izvan zona ograničenja u OBŽ-u i BPŽ-u 31. listopada, taj rok je produžen do 30. studenoga. Za razliku od toga, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je u potpunosti obuhvaćena zonama ograničenja, promet svježim mesom neće biti dozvoljen do 26. studenoga. S druge strane, obnovljeni promet svježim mesom u OBŽ-u i BPŽ-u očekuje se 26. studenoga, dok će se zbog kasnijeg pojave afričke svinjske kuge, promet u OBŽ-u ponovno pokrenuti 12. siječnja.