Naslovna / Parlamentarni izbori / Otvorena javna savjetovanja o porezima Grada Slavonskog Broda

GRAD SLAVONSKI BROD

Otvorena javna savjetovanja o porezima Grada Slavonskog Broda

Otvorena javna savjetovanja o porezima Grada Slavonskog Broda
Portal035
  • 2023-10-14 16:00:00

Izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim porezima i Zakona o porezu na dohodak, a koje donosi Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, u potpunosti je ukinut prirez porezu na dohodak kao oblik oporezivanja dohotka zaposlenima koji je bio isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Izmjenama spomenutog zakona, jedinice lokalne samouprave dobivaju autonomiju u određivanju stopa poreza na dohodak u zakonom određenim rasponima. Sve izmjene koje je donio novi zakon rezultirale su konkretno za Grad Slavonski Brod gubitkom prihoda od poreza na dohodak  na godišnjoj razini u iznosu od 3,2 milijuna eura (samo od prireza 1,3 milijuna eura). Kako bi se zbog navedenih gubitaka zadržao standard javnih usluga, posebice kada su u pitanju preuzete obveze za izgradnju dječjih vrtića (osiguravanje vlastitog učešća), osiguravanje sredstava za dodatno zapošljavanje odgojitelja (povećanje plaća odgojitelja), povećanje rashoda za potrebe vatrogastva (povećanje plaća vatrogascima) te uvećanje vlastitog udjela financiranja europskih projekata, Grad Slavonski Brod u proceduru javnog savjetovanja upućuje tri odluke:



 




  • Odluka o visini poreznih stopa poreza na dohodak

  • Odluka o izmjeni odluke o visini paušalnog poreza po krevetu

  • Odluka o porezima Grada Slavonskog Broda.

  •  



Iako se navedenim prijedlozima, između ostalog, povećavaju visine stopa poreza na dohodak, napominjemo kako zbog navedenog plaće svih zaposlenih na području grada Slavonskog Broda neće padati jer će se povećanje poreznih stopa nadomjestiti povećanjem osobnih odbitaka. Isto tako, ova porezna reforma se ne odnosi na zaposlene s najnižim mjesečnim primanjima.



 



Sve prethodno spomenute odluke upućuju se u proceduru javnog savjetovanja u trajanju od 30 dana. Otvorena savjetovanja dostupna su na dolje priloženim poveznicama: