Naslovna / Informacije i vijesti / Pavić: U Slavoniji će svinjokolja biti!

HRVATSKA

Pavić: U Slavoniji će svinjokolja biti!

Pavić: U Slavoniji će svinjokolja biti!
Portal035
  • 2023-09-23 10:00:55

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Mladen Pavić, izvijestio je da je do sada na području Slavonije eutanazirano oko 19 tisuća svinja zbog afričke svinjske kuge, dok je njih oko 1.100 uginulo. Unatoč ovim teškim gubicima, Pavić je najavio da će i ove godine svinjokolje biti moguće provesti u Slavoniji. Ovo je izjavio tijekom posjete Drenovcima, nedaleko Županje, gdje se sastao s 50-tak svinjogojaca.

 

Pavić je izrazio zadovoljstvo optimizmom svinjogojaca unatoč velikim gubicima te istaknuo da su sva njihova pitanja i razmišljanja usmjerena prema budućnosti.

Također je naglasio da je do jučer isplaćeno 240 gospodarstava na temelju zapisnika s eutanazije te da su isplate već počele za desetak gospodarstava koja su imala svinje u kategoriji 3 i koja su išla po posebnom zahtjevu. Nadalje, najavio je da će Vlada dodatno osnažiti financijski paket i ubrzati isplate u narednim tjednima.

 

Pavić je potvrdio da će se svinjokolje u Slavoniji provesti, ali sadašnja praksa klanja na domaćinstvima bit će zamijenjena tradicijskim načinom obrade svinjskih polovica, što je već ranije bila ustaljena praksa.

 

Što se tiče suzbijanja afričke svinjske kuge, Pavić je istaknuo da se bolest trenutno nalazi u fazi stagnacije te da se intenzivno uklanjaju svi objekti koji ne udovoljavaju propisanim uvjetima. To je već provedeno u Brodsko-posavskoj županiji i počelo se primjenjivati i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Na terenu svakodnevno djeluje pet do deset veterinarskih ekipa iz cijele Hrvatske kako bi se kontroliralo stanje i poduzimale potrebne mjere.

 

Pavić je zaključio da su dosadašnje mjere dale rezultate, te se očekuje da će bolest ubrzo krenuti prema silaznoj putanji. Također, naglasio je da su sve poduzete mjere ocijenjene kao ispravne od strane Europske komisije.

 

Na pitanje o budućnosti svinjogojstva u Slavoniji, Pavić je iznio podatak da se broj svinja u Hrvatskoj povećao za 136.000 u posljednjih šest mjeseci, te da trenutno ima 931.000 svinja, dok je njih oko 19.000 eutanazirano. Smatra da je ovaj gubitak relativno beznačajan.

 

Konačno, Pavić je komentirao incident prevrtanja kamiona svinjama u Podravskoj Moslavini, ističući da su svinje bile potpuno zdrave. Uslijed nesreće uginulo je samo pet ili šest svinja, a sve potrebne mjere i dezinfekcija su odmah poduzeti. Svinje su preusmjerene u bližu klaonicu u Osijek.