Naslovna / Informacije i vijesti / U Saboru o poreznom paketu, veće plaće od 01. siječnja?

HRVATSKA

U Saboru o poreznom paketu, veće plaće od 01. siječnja?

U Saboru o poreznom paketu, veće plaće od 01. siječnja?
Portal035
  • 2023-09-21 14:00:20

Hrvatski sabor raspravlja o konačnim izmjenama devet poreznih zakona koje će stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine i kojima se očekuje povećanje plaća građana.

 

 

Predloženim izmjenama, koje je predložila Vlada, planira se ukinuti prirez porezu na dohodak, povećati prag za primjenu više stope poreza na dohodak te povećati osobni odbitak.

 

Premijer Andrej Plenković objasnio je da Vlada u novom krugu porezne reforme ima za cilj smanjiti opterećenje plaća smanjenjem poreza na dohodak i povećati osnovicu osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji. Svi iznosi će biti zaokruženi u korist poreznih obveznika.

 

Premijer ističe da će izmjenama poreza na dohodak doći do povećanja fiskalne autonomije općina i gradova te ukidanja prireza porezu na dohodak.

Napomenuo je da će čelnici jedinica lokalne samouprave, odnosno njihova predstavnička tijela, moći samostalno odrediti stope poreza na dohodak, što je "možda i najvažnija novost u novom krugu porezne reforme".

 

Vlada je predložila i oporezivanje dohotka od kapitala, imovine i imovinskih prava kroz povećanje poreznih stopa, što će ukupno rezultirati povećanjem od gotovo šest milijuna eura.

 

U sklopu drugog čitanja novog paketa predloženo je i povećanje osnovnog odbitka sa 530,90 na 560 eura, povećanje osnovice osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, te zaokruživanje svih iznosa u korist poreznih obveznika. Također je predloženo povećanje praga za primjenu više stope poreza s 47.780 na 50.400 eura godišnje, uz smanjenje osnovice za mirovinsko osiguranje u prvom stupu, što će dodatno povećati plaće.

U sklopu paketa su i izmjene Zakona o lokalnim porezima, koje uključuju povećanje raspona u kojem gradsko ili općinsko vijeće može odrediti visinu poreza na vikendice, od 60 centi do pet eura po četvornom metru.

 

Premijer Plenković istaknuo je da će novi krug porezne reforme podići plaće. Također, napojnice će se moći ostavljati i putem kartica. Neoporezivi iznos napojnica bit će utvrđen na 3.360 eura, dok će se iznos napojnice iznad neoporezivog dijela oporezivati po stopi od 20 posto.

 

U novom poreznom paketu predviđene su izmjene zakona o porezu na dohodak, o lokalnim porezima, o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, o doprinosima, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, o porezu na dobit, Zakon o PDV-u te zakoni o poreznom savjetništvu i o administrativnoj suradnji u području poreza.