Naslovna / Informacije i vijesti / Što se mijenja u bitci za alimentaciju?

HRVATSKA

Što se mijenja u bitci za alimentaciju?

Što se mijenja u bitci za alimentaciju?
Portal035
  • 2023-09-21 10:00:00

Iva Jovović, predsjednica udruge LET, ističe da neplatiše uzdržavanja djece zapravo troše više novca kako bi sakrili svoju imovinu, prihode, prebivalište ili bilo koju informaciju o svom zaposlenju, nego što bi mjesečno davali 150-170 eura za svoje dijete.

 

U Hrvatskoj, devet tisuća djece ne prima redovitu ili nikakvu alimentaciju. Nedavno je najavljeno osnivanje Alimentacijskog fonda, produljenje isplate, bolja naplata potraživanja te moguće povećanje dosadašnjih iznosa alimentacija u 2024. godini. U emisiji Studija 4 o toj temi su govorile Iva Jovović, predsjednica udruge LET, i Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

 

Iva Jovović, predsjednica udruge LET, istaknula je da udruzi pružaju usluge psihosocijalnog i pravnog savjetovanja ranjivim skupinama, organiziraju radionice, seminare, izdaju publikacije i provode istraživanja. Naglasila je da je najveći problem naplata uzdržavanja.

"Neplatiše uzdržavanja zapravo troše više novca kako bi sakrili svoju imovinu, prihode, prebivalište ili bilo koju informaciju o svom zaposlenju, nego što bi mjesečno davali 150-170 eura za svoje dijete", izjavila je Iva Jovović.

 

Kad je riječ o devet tisuća djece u Hrvatskoj koja ne dobivaju redovitu ili nikakvu alimentaciju, Barilić ističe da trenutno postoji određeno vremensko trajanje u kojem dijete može ostvariti pravo na privremeno uzdržavanje, maksimalno do 3 godine.

 

"Razmišljamo da taj period od 3 godine bude dulji. Skratili smo i vrijeme u kojem roditelj može podnijeti zahtjev za privremeno uzdržavanje. Sada to možete učiniti tek nakon što prođu 3 mjeseca od podnošenja prijedloga za ovrhu", izjavila je Barilić.

Kada je riječ o roditeljima koji ne plaćaju alimentaciju za oko 9000 djece u Hrvatskoj, Jovović ističe da će zahtijevati od državnih institucija da detaljnije istraže tu problematiku, posebno za one koji nisu prijavljeni, rade honorarno i uplate nisu vidljive.

 

"Trebamo poslati poruku da se društveno osuđuju neplatiše i da ovo nije njihov alibi za daljnje neplaćanje. Kada se uhvati neplatiša, treba mu se 'puhati za vratom' dok ne isplati zadnji euro duga i ne počne redovito plaćati nove mjesečne iznose", smatra Jovović.

 

Barilić je naglasila da je trenutni iznos alimentacije nedovoljan te da se razmatraju promjene u zakonu kako bi se omogućilo djeci da ponovno podnesu zahtjev za privremeno uzdržavanje nakon proteka određenog vremena, maksimalno do 18. godine.