Naslovna / Informacije i vijesti / Vlada predstavila paket mjera pomoći

HRVATSKA

Vlada predstavila paket mjera pomoći

Vlada predstavila paket mjera pomoći
Portal035
  • 2023-09-14 13:04:45

Vlada predstavlja novi, peti paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu. Iako se neke pojedinosti znaju, doznat ćemo što su se konkretno dogovorili s trgovačkim lancima o snižavanju cijena hrane. Neki već od sutra počinju s akcijama i nižim cijenama. Građanima će cijena struje i plina ostati ista, umirovljenici će dobiti dodatak, a banke namjeravaju povećati kamatne stope na štedne depozite jer žele pridonijeti punjenju kućnih proračuna, javlja HRT.HR

 

Premijer Andrej Plenković rekao je kako cilj zadržati nisku cijenu energije i zaštititi od inflacije, pomoći potporama i poticajima i smanjiti energetsku potrošnju. Vrijednost novih mjera iznosi - 464 milijuna eura, a postojećih 551 milijun eura.

Vlada predstavila novi paket mjera

Vlada predstavila novi paket mjera

Foto: HTV / HRT

 

 

Paket je plod konzultacija Vlade sa svim akterima koji predstavljaju brojne aktere u hrvatskom društvu, istaknuo je uvodno premijer Plenković.

- Paket ima za cilj održati nisku cijenu energije prije svega električne za građane, javne ustanove, gradove i općine, škole, vrtiće, vjerske objekte, domove za starije i nemoćne - cijena ostaje ista, naglasio je Plenković, te dodao kako je ovo poruka ekonomske sigurnosti i stabilnosti.

- Paket sadrži i mjere za najugroženije - umirovljenike, nezaposlene, te obitelji s djecom koji su korisnici dječjeg doplatka, rekao je Plenković.

- U svrhu smanjenja rasta inflacije donijet ćemo i mjeru kojom želimo osigurati stabilnost i priuštivost cijena osnovnih namirnica i drugih proizvoda u potrošačkoj košarici, rekao je. 

Istaknuo je kako su jučer predstavnici trgovačkih lanaca izrazili spremnost dati svoj doprinos naporima Vlade za smanjenje inflacije i pojeftiniti određeni broj proizvoda.

- Oni će s time započeti već ovih dana, rekao je premijer.

Kad je riječ o bankarskom sustavu, Plenković je rekao da će banke povećati kamatne stope na štednju građan.

- To je mjera koja ide u prilog građana, a i protuinflacijska, rekao je, te istaknuo kako su dobili jamstva čelnih ljudi banaka da povećanja kamatnih stopa na štednju neće povećati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite.

Jutros je održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj je premijer Andrej Plenković gospodarsko-socijalnim partnerima predstavio paket mjera.

- Svi socijalni partneri iskazuju zadovoljstvo razinom osjetljivosti vlade Republike Hrvatske i željom da očuva socijalnu koheziju u društvu i da potporu gospodarstvo, rekao je Ivan Mišetić, predsjednik GSV-a.

Rekao je kako im je premijer rekao da će se zamrznuti 30 proizvoda, ali nije znao reći o kojim se proizvodima radi.

 

 

- Uz paket mjera koji je na snazi do kraja ožujka 2024., dodajemo nove mjere koje su obuhvatile i korisnike sustava socijalne pomoći, umirovljenike, poljoprivrednike. I dalje snažno podupiremo gospodarstvo, obrtnike, sve male i srednje poduzetnike, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Potvrdio je da su svi predstavnici trgovačkih lanaca izrazili "jasnu spremnost da doprinesu smanjenju inflacije u Hrvatskoj i da smanje cijene za čitav asortiman proizvoda".