U gradskoj su vijećnici Slavonskog Broda gradonačelnik Mirko Duspara i mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup, potpisali ugovor o pravu izgradnje katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu.

Đakovačko-osječka nadbiskupija stekla je potpisivanjem ugovora pravo građenja ustanove u Ulici Anastasa Popovića na zemljištu veličine 13 976 kvadratnih metara i njegove vrijednosti oko 2,2 milijuna kuna. Cijena mjesečnog najma, ističe gradonačelnik Duspara, iznosila bi 1823 kune. Nadbiskupija se nakon deset godina može odlučiti na otkup parcele, a ako se to pak ne dogodi, najam se plaća idućih 99 godina.

– Vama je poznato da je katolička Crkva vodi brigu o cjelovitom čovjeku. Ona ga evangelizira, ali istovremeno vodi brigu i o podizanju njegova dostojanstva, što se najbolje vidi u njegovu obrazovanju. Nadbiskupija je tako odlučila na forumima suodgovornosti da bismo uz katoličku gimnaziju fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu otvorili i osnovnu školu. Obratili smo se ocima franjevcima, no odgovorili su kako ne osjećaju sposobnima jer je potrebno i financijsko i personalno ulaganje, a oni na sebe ne mogu preuzeti ovakvu zadaću. Stoga, mi smo kao nadbiskupija preuzeli tu odgovornost, stupili u kontakt s Gradom Slavonskim Brodom i tražili lokaciju. – smatra mons. Hranić i zahvaljuje zainteresiranima na pruženoj podršci i otvorenosti, kao i gradonačelniku i njegovim suradnicima.

Nadalje ističe kako je izgradnja katoličke osnovne škole zapravo jedan evangelizacijski izazov i zadaću. Evangelizacija je, stoga, shvaćena kao šire značenje: s jedne strane pruža se odgoj a s druge obrazovanje. Želimo pridonijeti kvaliteti školstva u Slavonskom Brodu jer, koliko god se škole i prosvjetni radnici trude da škole ostanu i odgojne ustanove, napominje mons. Hranić, sve se više stavlja naglasak da je ona obrazovna ustanova koja priprema mlade ljude za tržište rada.

– Kako se tada mladi čovjek osjeća, kako živi, što se s njim događa? Rijetko tko o tome vodi brigu, a mi bismo kao osnovna škola mogli pripremati mlade ljude na izazove života, odgajati ih, a i ponuditi kvalitetno obrazovanje. – zaključio je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić.

Prema riječima gradonačelnika Mirka Duspare izgradnja će katoličke osnovne škole biti iznimno važna za Grad i njegove građane. Kako je najavljeno, katolička osnovna škola radila bi u jednoj smjeni, a razmišlja se i o produženom boravku. Gradonačelnik pozdravlja ideju te smatra da bi do 2024. godine sve brodske škole primijenile ovakav sustav rada.

– Želim da nadbiskupija što prije prikupi svu potrebnu dokumentaciju kako bi izgradnja počela. Tu ćemo se i mi kao Grad potruditi pomoći ovisno o mogućnostima. Do finaliziranja izgradnje dug je put, a za prvu ruku u domu nedaleko spomenute parcele možemo omogućiti dvije prostorije u kojima će se odvijati nastava. Katolička osnovna škola sigurno će dati osebujan i jedinstven štih Gradu, a tako i u obrazovanju mladih ljudi. – zaključio je gradonačelnik Duspara.

Grad Slavonski Brod i prije je surađivao s nadbiskupijom, a ističe se rad pučke kuhinje i pronalazak odgovarajućeg prostora za zbrinjavanje beskućnika u Podvinju. Suradnja se nastavlja izgradnjom škole na parceli u naselju Zrinski-Frankopan, a i kvalitetnim odgojem i obrazovanjem u spomenutoj ustanovi.