Naslovna / Vijesti / Von der Leyen, Plenković i Tegeltija otvorili most Svilaj

HRVATSKA

Von der Leyen, Plenković i Tegeltija otvorili most Svilaj

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Layen boravi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini

Von der Leyen, Plenković i Tegeltija otvorili most Svilaj
Portal035
  • 2021-09-30 17:00:00

Prigodnom svečanosti na bosansko-hercegovačkom graničnom prijelazu Svilaj u četvrtak je u promet pušten most preko rijeke Save, koji je sastavni je dio međunarodnog paneuropskog cestovnog koridora 5C - Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zajedno su prerezali vrpcu i time označili puštanje mosta u promet.

- Ovo je poseban trenutak, Most Svilaj povezuje EU i Zapadni Balkan. EU je uložila je 25 milijuna eura u izgradnju, ali od ulaganja novca možda je važnija simbolika koju most predstavlja. Bit mosta je povezivanje, izgradnja mostova između ljudi, naroda, zemalja, kultura što je toliko značajno za našu zajedničku budućnost, rekla je Ursula von der Leyen na otvorenju mosta Svilaj.

- BiH i cijeli zapadni Balkan pripada EU-u. U našem je zajedničkom interesu i vjerujem da je ovo naša sudbina. Moramo se suočiti s izazovima današnjice, poput epidemije, ekonomskog oporavka. EU je dosad donirala 1,3 doza cjepiva BiH, a u planu su i dodatne količine. Cijepljenje će u konačnici spasiti živote. Moramo uvjeriti stanovništvo da se cijepi i molim Vas da ih zajednički uvjeravamo, rekla je Von der Leyen.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je rijeka Sava koja je najdulja prirodna granica između dvije susjedne i prijateljske države, između BiH i Hrvatske.

- Otvaramo još jedan most koji na spaja, još jednu poveznicu između RH i BiH, ali i poveznicu između EU i BiH. Izrazito mi je drago da je na ovoj prigodi s nama predsjednica EK jer njezin dolazak ovdje uistinu naglašava simboliku spajanja. On simbolizira i vrijednosti koje na s povezuju, a to je prije svega zajedništvo, odgovornost, povjerenje, međusobno uvažavanje i poštovanja te želja da komuniciramo bez ometanja i da se ljudi, dobra i usluge kreću bez ograničenja, rekao je Plenković.

- Europa su i vrijednosti demokracije, ljudskih prava, vladavine prava, tržišno-socijalno gospodarstvo, Ali Europa, kao što mi u Hrvatskoj znamo sada nakon 8 godina članstva, su i mostovi i ceste i brodovi i optički kablovi, radna mjesta, obrti, tvrtke te napredovanje i razvoj u svakom pogledu. Stoga danas moramo biti zadovoljni da je ovaj projekt realiziran zajedničkom suradnjom i uz financijsku potporu europskih institucija. On je zasigurno samo jedan od onih mostova koji će povezati RH i BiH. Već iduće godine bit će most kod Nove Gradiške. To znači da jačanjem infrastrukturnog povezivanja povezujemo naše narode, naša gospodarstva, međusobna ulaganja i razmjenu, dodao je premijer.

- Posebna vrijednost ovog projekta je taj što se nalazi na međunarodnom koridoru Vc. Predstoji izgraditi nešto više od 200 km tog koridora. Hrvatska će već iduće godine završiti preostali dio od Osijeka do mađarske granice, slično će napraviti i Mađarska do Hrvatske te kada se kompletira ovaj koridor imat ćemo punu dimenziju i vrijednost i ulogu ovog mosta kod Svilaje, rekao je Plenković.

- Želimo iskoristiti ovu prigodu da jačamo odnose s BiH. Imamo 1000 km dugu granicu, koja nas ne razdvaja, nego povezuje. Rekao sam puno puta da Hrvatska neće dizati nikakvu žicu prema BiH jer znamo koliko je bitno da budemo povezani i koliko takve fizičke prepreke mogu negativno utjecati na odnose između naših naroda. No to ne znači da nećemo intenzivno surađivati kada je riječ o zajedničkoj borbi protiv nezakonitih migracija, da nećemo zajednički surađivati u svim drugim područjima koja će unaprijediti naše odnose, dodao je.

Više na: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ursula-von-der-leyen-u-sluzbenom-posjetu-bih-3064977

izvor: HRT

foto: Vedran Balen, Večernji list