Iznenađenje i ushićenje prva su dva dojma koje svaki novi posjetitelj Cernika osjeti i izrazi kad se prvi puta nađe u njemu, osobito u središtu mjesta, u „varoši“, na trgu nasuprot velebnom zdanju franjevačkog samostana i župne crkve. Taj će se dojam još pojačati kad bude dovršeno uređenje trga. Nitko ne bi takvo nešto očekivao u jednom malom slavonskom mjestu, piše u predgovoru knjige „Cernik mjesto i župa, Franjevci i njihov samostan“ fra Tomislav Vuk.

A razloga za ponos i slavlje ovih dana itekako imaju žitelji općine Cernik. Prekrasan Franjevački trg, parkiralište uz samostan te moderan, multifunkcionalni društveni dom vrijedni su projekti s kojima su se žitelji ove općine pohvalili na jučer obilježenom, svečanom dijelu obilježavanja najznačajnijeg datuma u životu svake općine, Dana općine. Svečanost obilježavanja počela je u jutarnjim satima polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središtu mjesta, a potom su otvoreni suvremeno uređen društveni dom u Cerniku, Franjevački trg i parkiralište kod Franjevačkog samostana. S bogatom prošlošću i kulturno povijesnim znamenitostima samostana nazočne je upoznao gvardijan Franjevačkog samostana fra Vjenceslav Janjić koji je ujedno i blagoslovio sve novootvorene objekte.

Na području općine Cernik centar društvenih zbivanja čine upravo društveni domovi u kojima se odvijaju sva društvena, kulturna i ostala događanja. Novoobnovljeni društveni dom u Cerniku ukupne je vrijednosti 6.972.772.50 kn, a sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 5.818.481,63 kn. Osim za društvene djelatnosti događanja, dio objekta nakon završetka projekta koristit će se i za potrebe djelovanja Turističke zajednice Općine Cernik.

Ide se naprijed: Realizirani brojni višemilijunski projekti

Kako su na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Cernika istaknuli načelnik Općine Vitomir Žakić i predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Žakić, opravdanost osnivanja općina kao jedinica lokalne uprave i samouprave u potpunosti se potvrdila i u nizu projekata koji su realizirani na području ove općine. Na sve napravljeno u periodu od zadnje proslave Dana općine prije dvije godine podsjetio je načelnik Vitomir Žakić:

– Uređena je i rekonstruirana Školska ulica u Cerniku, cerničko groblje, Franjevački trg, dječje igralište u sklopu Franjevačkog trga, izgrađeno parkiralište u dvorištu Franjevačkog samostana, asfaltiran odvojak Požeške ulice, izgrađena i obnovljena Potočna ulica i spojena s gradom kod Vinogradske ulice. Rekonstruirana je Đurićeva ulica u Cerniku, izgrađeno reciklažno dvorište u Industrijskoj zoni i pušteno u pogon, obnovljen je kolnik u Cerničkoj Šagovini, izgrađena cesta u Voćarskoj ulici, napravljen vodovod, odvodnja i plinska mreža u Giletincima, uređeno groblje u Giletincima, izgrađena vodovodna mreža u Šumetlici, nabavljeno novo kombi vozilo za DVD Baćindol, obnovljena mrtvačnica u Šumetlici, rekonstruirana zgrada „stare škole“ u Šumetlici, izgrađeno dječje igralište u Šumetlici, hladnjača u sklopu Društvenog doma u Cerniku, projekt izletišno – rekreacijskog centra Strmac i dobivena građevinska dozvola, napravljeno idejno rješenje za obnovu hotela „Strmac“, završen projekt aglomeracije, priključci na vodu i kanalizaciju, postavljena led rasvjeta. Vodila se briga i održavanju poljskih puteva, postavljena dva semafora u središtu Cernika, projektiran poljoprivredno poduzetnički inkubator, asfaltirana Voćarska ulica u Cerniku, nabavljeno novo kombi vozilo za DVD Baćindol… Tu su i brojni drugi projekti, ali svakako treba istaknuti i Program zapošljavanje žena – Zaželi koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine“, a čiji je glavni cilj omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama , pripadnicima ranjivih skupina s naglaskom na teško dostupna, ruralna područja i otoke. Općina Cernik raspolaže i izvrsnom resursnom osnovom za razvoj turizma koji se očituju u povoljnom geografskom položaju, očuvanom prirodnom okolišu, dobroj prometnoj povezanosti, bogatoj baštini i dugogodišnjoj turističkoj tradiciji koja se očituje u rastućim kvantitativnim turističkim pokazateljima – rekao je, između ostalog, načelnik Žakić.

Naglasio je i jako dobru suradnju s društvima s područja općine te istaknuo vrijedne manifestacije po kojima je cernička općina postala nadaleko poznata.

Na svečanosti u Cerniku bili su nazočni i brojni gosti i uzvanici, među njima i državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, župan Danijel Marušić, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek, saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, načelnica bratske općine Čavle Ivana Cvitan Polić, načelnici općina, ravnatelji ustanova i institucija i predstavnici društvenog i kulturnog života općine.

 

Državni tajnik Jelić: Dobro je vidjeti da se radi i da izgradnja i ulaganja nisu stali

Načelnika Općine Cernik, njegove suradnike, kao i sve goste, u ime ministra Josipa Aladrovića i svoje ime, pozdravio je državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić:

-Izuzetno mi je drago doći u općine kao što je Cernik koja mi je i među najdražim općinama, a koja ima velike mogućnosti što prirodne, povijesne, kulturne, ljudske i koja te mogućnosti odlično koristi. Lijepo je vidjeti da općine kvalitetno koriste novce svojih proračuna, ali i državnih i europskih. Spisak projekata je dug i dobro je vidjeti da se radi i da izgradnja i ulaganja nisu stali, a sve to zahvaljujući ljudima koji vode općinu, kao i ljudima koji su tu, jer bez njih to ne bi bilo moguće. Čeka nas još puno posla, prvenstveno da demografski obnovimo i općinu i županiju. Imamo mogućnosti velikih sredstava, kreće nacionalni plan oporavka, imamo milijarde eura i to treba iskoristiti, a uvjeren sam da će jedan dio sigurno doći i ovdje zahvaljujući i kvalitetnoj pripremi projekata koje su načelnik i predsjednik vijeća pripremili – istaknuo je Jelić.

Dodijeljene Zahvalnice i Povelje Općine Cernik

Kao i svake godine u prigodi Dana općine Cernik dodijeljena su i prigodna priznanja, Zahvalnice i Povelje Općine Cernik za pomoć u izgradnji i promidžbo Općine Cernik. Zahvalnice su primili Ivica MarjanovićAndrej Lucić i dr. sc. Nedjeljko Marinov.

Povelje Općine Cernik dobili su prior Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac fra Kristijan SinkovićDražen Knežević i Zdravko Sokić.

U glazbenom dijelu programa svečane sjednice Općinskog vijeća Cernika sudjelovale su studentice Sveučilišta “Jurja Dobrile” iz Pule solistica Karmen Szabo, uz pratnju na harmonici Amalije Tkalčec. Također, prikazan je i film o Cerniku autora Alena Kocića.

izvor: radio NG