Austrija uvodi parcijalno upozorenje za putovanja svojim građanima te je od subote sedam hrvatskih županija u kojima je epidemiološka situacija povoljnija izuzeto s upozorenja na covid. Vijest je priopćilo veleposlanstvo u Zagrebu.

- Epidemiološki razvoj u Hrvatskoj i Bugarskoj nam sad dopušta da i u tim zemljama poduzmemo regionalizaciju te tako umanjimo ograničenja putovanja za ljude u Austriji, rekao je, prema priopćenju ministar vanjskih poslova i europskih poslova Alexander Schallenberg.

Sedam županija koja čine iznimku su Brodsko-posavska, Istarska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska, Šibensko-kninska, Varaždinska te Zadarska županija, navodi se u priopćenju za medije.

Mjera stupa na snagu u ponoć s petka na subotu, navodi se.

Osobe koje putuju iz regija ili zemalja za koje vrijedi (parcijalno) upozorenje o putovanju još uvijek će pri povratku u Austriju morati predočiti negativan nalaz na SARS-CoV2, priopćeno je.

- Uvijek smo govorili da ćemo upozorenja o putovanju zadržati što kraće je moguće, ali onoliko dugo koliko je nužno, rekao je Schallenberg.

Ministar je dodao da "i dalje vrijedi nedvojbena preporuka da se odustane od svih putovanja koja nisu nužna", navodi se u priopćenju veleposlanstva.

Izvor: HRT