Naslovna / Informacije i vijesti / Planira li Stožer do Uskrsa planira ukinuti Covid potvrde i većinu mjera?

ZDRAVLJE

Planira li Stožer do Uskrsa planira ukinuti Covid potvrde i većinu mjera?

Planira li Stožer do Uskrsa planira ukinuti Covid potvrde i većinu mjera?
Portal035
  • 2022-04-06 08:52:42

Ukidanje ograničenja radnog vremena i covid-potvrda za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dio su novog paketa popuštanja mjera o kojem trenutno raspravljaju Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiolozi, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Mjere, dakle, još nisu službeno definirane, ali trebale bi biti usuglašene do Uskrsa, za kada se planira popuštanje.

Gotovo potpuno bi se ukinule mjere vezane za ograničenje broja osoba, kako u unutarnjim prostorima tako i na otvorenom. Covid-potvrde više ne bi bile potrebne. Mjere na granicama ostaju kakve jesu, u skladu s odlukama Europske unije.

Najviše razgovora vodi se o osnovnim mjerama, a to je nošenje maski, koje su u ovom trenu obveza u svim zatvorenim prostorima. Prema trenutno prevladavajućem stavu, maske bi ostale obveza u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje veći broj ljudi, a tu su trgovine i javni prijevoz. No, izgledno je da će na radnim mjestima, gdje je trenutno obvezno nošenje maski ako nije moguće održati propisani razmak, postati samo preporuka. Također, postoji mogućnost da na razini preporuke ostane nošenje maski u kinima i kazalištima. Prema informacijama kojima raspolažemo, sve je izglednija mogućnost da se ugostiteljima vrati mogućnost korištenja potpunih kapaciteta, iz pretpandemijskog razdoblja, odnosno da se ukinu obavezni razmaci među stolovima.

Dodatna popuštanja bila bi i u školama te na fakultetima. Maski na hodnicima više ne bi bilo, a ne bi ih morali nositi ni profesori osim ako to sami žele. Osim toga, razgovara se i o mogućem ukidanju i jedine preostale mjere, a to je testiranje učenika u slučaju da u razredu postoji pozitivan učenik.