Naslovna / Parlamentarni izbori / Održana uvodna konferencija projekta STEMčići

UDRUGE

Održana uvodna konferencija projekta STEMčići

Osnovni cilj unaprjeđenje STEM i IKT vještina kod djece i mladih te unaprjeđenje njihove informatičke pismenosti.

Održana uvodna konferencija projekta STEMčići
035portal
  • 2017-06-21 15:29:00

 


Danas je u prostorijama udruge Connect IT održana uvodna konferencija projekta STEMčići, čiji je osnovni cilj unaprjeđenje STEM i IKT vještina kod djece i mladih te unaprjeđenje njihove informatičke pismenosti. Ciljana skupina projekta su djeca školskog uzrasta (osnovna i srednja škola). Projekt je dobio i financijsku potporu grada Slavonskog Broda u iznosu od 10 000 kuna.


 


Program obuhvaća 5 vrsta radionica iz područja informatike i robotike te tehničkih znanosti: radionice mBot, satovi programiranja Code club, radionice Co SPACE robotics, radionice LOGO liga i radionice Internet of Things. U samu realizaciju projekta biti će uključeno 100 djece školskog uzrasta sa urbanog područja grada. Ukupna vrijednost projekta iznosi 27 000 kuna.


Nešto više o samom projektu rekla nam je voditeljica projekta Gordana Prebeg: „Pozdravljam Vas ispred udruge Conncet IT, trenutno smo započeli s programom STEMčići, koji je namijenjen edukaciji djece iz područja informatike i robotike. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 27 000 kuna, a grad Brod je sufinancirao ovaj projekt s 10 000 kuna. Projekt se provodi od svibnja 2017. godine, pa traje sve do kraja 2017.godine. Očekujemo da će se u projekt uključiti preko 100 djece sa urbanog područja grada Broda. Ovim putem pozivamo svu djecu osnovno školskog uzrasta i srednjoškolskog uzrasta da se priključe radionicama. Sve informacije mogu pronaći na našoj Facebook stranici. Pozivamo i volontere i entuzijaste da se priključe realizaciji ovog projekta.“, rekla je Prebeg.


Kako izgledaju radionice koje se provede pojasnio je i predsjednik udruge Connect IT Mladen Sudar:“Program obuhvaća 5 radionica iz područja informatike i robotike: radionice mBot(radionice za sastavljanje robota), satovi programiranja Code Club(djeca uz pomoć edukatora prolaze kroz projekt iz programiranja), radionice Co Space robotics( novi robotički koncept gdje djeca kroz stvarni i virtualni svijet približavaju si STEM), radionice LOGO liga( popularizacija programiranja među mladima), radionice Internet of Things( kreiranje el.projekata na jednostavan način).“

Može li se reći da informatika u srednjim i osnovnim školama kod nas nije toliko zastupljena:“ Tako je, da informatika je u našem obrazovnom sustavu još uvijek izborni predmet te ulazi u prosjek ocjena, što našim roditeljima nekad predstavlja problem, pa ne upisuju djecu na informatiku, jer im ruši prosjek. Ono što mi želimo ovdje je ovakvim projektima, omogućimo polaznicima razvijanje kreativnosti i izrada onakvih projekata koji odgovaraju njima i njihovim afinitetima. Kod djece se potiče kritičko mišljenje, kreativnost, rješavanje problema, inovativni timski rad i u konačnici, ako to sami žele, natjecanja, odnosno ostvarivanje nekih rezultata sistemom bodovanja. Sama oprema koju koristimo u ovim radionicama je puno suvremenija od one koja se eventualno koristi u školama.“, kazala je voditeljica projekta.

Je li 27 000 kuna dovoljno za realizaciju ovog projekta: „Ovo nije prva inicijativa koju su pokrenuli poduzetnica. Tako je i ova krenula iz gospodarskog sektora. Pokazalo se da s vrlo malo resursa, ako ujedinimo snage može se učiniti jako puno. Tako smo i mi opremu koju koristimo dobili iz gospodarskog sektora, dok se ovih 27 000 kuna više odnosi na neke operativne troškove, međutim volja svih ljudi koji se uključuju u ovaj projekt, zaista nema cijenu. Zapravo se pokazalo da neke bitne promjene u obrazovnom sustavu, uopće ne moraju biti skupe. Za 5 ili 10 godina bit će veliki nedostatak radne snage. Već sada, u Europskoj uniji nedostaje 700 000 informatičara, tako da mi smo vrlo svjesni svoje potrebe te ako sada ne pokrenemo inicijativu edukacije mladih i djece, što ćemo za 20 godina?!“, naglasila je Prebeg.Da je ovo jedan hvalevrijedan projekt i da u ovakve projekte vrijedi ulagati naglasio je i zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Andrić: „ Sa zadovoljstvom pozdravljam ovaj projekt i njegovu realizaciju. STEM se kao riječ sve više i više vrti u našem obrazovnom sustavu. Također znamo i da je naša Gimnazija Matija Mesić uspješno okončala projekt STEM genijalci s naglaskom na STEM područje u srednjim školama. Tema strojarskog izazova ove godine je upravo je bio STEM za srednjoškolsko i visoko obrazovanje. Sjajno je što postoje udruge poput Connect It i ovakvi projekti, koji potiču naše škole da što više naglaska stave na STEM područje te razvitak ovakvih vještina. Znamo da bez inženjerskih struka i znanja nema budućnosti, a grad Brod je grad visoke tehnologije, grad Strojarskog fakulteta i Đure Đaković, stoga u tom smjeru se i dalje treba nastaviti razvijati naš grad.“


Puno uspjeha u daljnjim projektima!


Izvor: Dajana Čavčić