Naslovna / Informacije i vijesti / Od sljedećeg tjedna nove Vladine mjere

HRVATSKA

Od sljedećeg tjedna nove Vladine mjere

Od sljedećeg tjedna nove Vladine mjere
Portal035
  • 2023-03-10 12:00:22

Idući tjedan Vlada će najprije poslodavcima i sindikatima, a potom i javnosti, predstaviti novi paket mjera ublažavanja inflatornih pritisaka, a već na jučerašnjoj sjednici, kako je predstavio i premijer Andrej Plenković, usvojene su mjere koje su uvod u nove mjere. Konkretno, Vlada produljuje primjenu snižene stope PDV-a od 5% na plin, grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelete, brikete i sječku. Prema procjeni ministra financija Marka Primorca značit će to i 46 milijuna eura manje prihoda u državnom proračunu po osnovu PDV-a.

 

“Na taj način omogućujemo svima da se opskrbe na vrijeme tim vrstama energenata po najnižoj stopi koja je moguća”, objasnio je Plenković.

 

Predlaže se i izmjene zakona o doprinosa i ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje koje obuhvaća oko milijun umirovljenika. Vlada je odlučila i da će povećati koeficijenta za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima, kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna s 0,8 na 1,2, odnosno vraćaju se na vrijednost prije uvođenja antirecesijskih mjera, a to se odnosi 1500 umjetnika.

 

Plenković je za drugi tjedan najavio i predstavljanje reformskog paketa za sektor zdravstva, a resorni ministar Vili Beroš predstavit će dva zakona. Radi se o reformskom zaokretu prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti, što je Vlada označila kao prioritet. Preventivnim pregledima biti će obuhvaćeni stariji od 40 godina, koji dvije godine nisu bili na zdravstvenom pregledom, a oni će se obavljati u domovima zdravlja.