Naslovna / Informacije i vijesti / NK Slavonac proslavio 100. rođendan!

NOGOMET

NK Slavonac proslavio 100. rođendan!

NK Slavonac proslavio 100. rođendan!
Portal035
  • 2023-06-23 13:00:00

Svečanost obilježavanja 100 godina postojanja i uspješnog rada NK Slavonac, započela je služenjem svete mise u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim braniteljima na mjesnom groblju.

 

U prostorijama Hrvatskoga doma u Novoj Kapeli u 13.00 sati održana je Svečana sjednica povodom 100 godina postojanja i uspješnog rada NK „Slavonac“ Nova Kapela.

 

Na svečanoj sjednici nazočili su mnogi eminentni gosti iz sportskog i javnog života, među kojima i župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić te općinski načelnik Ivan Šmit.

 

Tijekom svečane sjednice podijeljene su Zahvalnica svima koji su doprinijeli športskom razvoju NK „Slavonca“ te ispisali njegovu povijest.

 

 

Nogometni klub Slavonac Nova Kapela osnovan je, prema iskazima sudionika, 1919. godine pod imenom Violet, ali nije bio registriran. Osnovali su ga mještani Nove Kapele i Batrine. Za vremensko razdoblje od 1919. do 1925. nema pismenih podataka o radu, ali prema svjedočenju suvremenika klub su osnovali Ivan Glad, Geza Ostović, Stipa Bašić, Josip Mülberg, Ivan Novotni, Đuro Kvaternik, Đuro Stanišić, Josip Vančina, Tomo Škrbina, Franjo Čukman.

 

Klub se zvao Violet, a potom 1923. mijenja ime u NK Lipa i registrira se u Zagrebačkom nogometnom podsavezu (ZNP) u Zagrebu. Godine 1925. mijenja ime u Slavonac, koji je registriran u ZNP i nastavljao je djelovati na temeljima Lipe.