Naslovna / Informacije i vijesti / Najljepša terasa u Slavonskom Brodu privukla i nizozemske turiste

PRIčE

Najljepša terasa u Slavonskom Brodu privukla i nizozemske turiste

Ako ulazite sa zapadne strane u Slavonski Brod ne možete ne primijetiti prekrasne surfinije na ogradi terase kafića "Come Back".

Najljepša terasa u Slavonskom Brodu privukla i nizozemske turiste
035portal
  • 2015-12-23 18:44:28

Ako ulazite sa zapadne strane u Slavonski Brod ne možete ne primijetiti prekrasne surfinije na ogradi terase kafića "Come Back".  U zadnjih pet godina četiri puta je ova terasa proglašena najljepšom u tradicionalnm natječaju Turističke zajednice grada Slavonskog Broda. Vlasnik terase Damir Huljić kaže kako nije osovjio i 5. nagradu jer se prijava negdje zagubila. U prirodu je zaljubljen od malih nogu.

"Jedan prekrasan njegovani cvijet može vam reći više od bilo kakvog metala. Moć prirode ništa ne može zamijeniti, osobito ako se radi o velikom broju prekrasno uzgojenih velikih surfinija. Drago mi je što sam barem malo pridonio ljepšem vizualnom dojmu ulaska u grad. Surfinije na ogradu stavljam u svibnju, a skidam ih oko Svih svetih. Gosti se onda žale kako im je terasa nekako prazna", kaže Damir koji ističe kako je s uzgojem započeo bez puno znanja, ali danas od njegovih surfinija bez daha ostaju i oni koji ne vole prirodu.

Njegovo cvijeće vidjeli su i nizozemski turisti koji su pristigli autobusom u Slavonski Brod. Zanimljivo, zbog cvijeća se dogodila i jedna prometna nesreća jer je supruga zadivljena viđenim navela supruga da makne pogled s ceste.

Damir je presretan kada ovime i druge ugostitelje potakne na uljepšavanje terasa. 

"No, nije sve gotovo kad kupite cvijet. Ako želimo da uvijek budu lijepe i mirisne, surfinije traže roba. Riječ je o jednoj od najljepših, ali i najzahtjevnijih biljaka", kaže Huljić, kojem u uzgoju pomaže i majka. Svake godine posloži ih u drukčijim bojama, a ove godine je to njegova omiljena purpurna varijanta s bijelim nijansama u omjeru 3:1.

No, nije to lako sve raditi. Cvijeće se nabavlja kod uzgajivača iz Našica, a mora se pažljivo njegovati, po točno određenim pravilima jer svako odstupanje može biti pogubno. Surfinije moraju biti okrenute na južnu stranu, inače gube cvijet. Zemlja mora biti vrhunska, s dovoljno hraniva. Vlasnik kaže kako e treba pretjerivati s mineralnim gnojivima i najbolje ih je dodavati u omjeru jedan gram na litru vode. Najvažnije je, ipak, zalijevanje, jer surfinija zahtijeva jako puno vode. Ako korijen samo jedan dan ostane suh, teško ga je vratiti.

"Svima bih preporučio da surfinije obvezno tretiraju protiv štetnika. Biljne uši zadat će puno problema i znatno skratiti vijek trajanja biljke ako ih ne tretirate barem dva-tri puta godišnje", kaže ovaj brodski ugostitelj i zaljubljenik u cvijeće i ribolov.

Izvor: Vedran Balen (Večernji list)

Foto: Ivica Galović (Pixsell)