Naslovna / Informacije i vijesti / Muslimani obilježavaju Kurban- bajram, najradosniji blagdan

INFORMACIJE I VIJESTI

Muslimani obilježavaju Kurban- bajram, najradosniji blagdan

Bajram šerif mubarek olsun

Muslimani obilježavaju Kurban- bajram, najradosniji blagdan
Portal035
  • 2022-07-09 08:00:00

Muslimani u Hrvatskoj  i širom svijeta danas obilježavaju hadžijski ili Kurban-bajram, jedan od najradosnijih vjerskih blagdana.

 

Dane Kurban-bajrama odlikuje klanje kurbana ili prinošenje žrtve - što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, potom dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i dani hadža - dani boravka nekoliko milijuna muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

 

Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz.

 

Nakon obavljenog namaza, prinosti se žrtva Kurbana; najčešće se žrtvuje ovan ili ovca, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela- za obitelj, susjede i rodbinu i za siromašne.

Za to vrijeme žene pripremaju obilan bajramski ručak, a prednost se daje korištenju žrtvenog mesa. Darivaju se djeca, obilaze se i daruju susjedi i rodbina, te im se donosi po komad žrtvenog mesa, kao simbol blagoslova i predanosti Bogu. Ovoj tradiciji posebno se raduju djeca s obzirom na poklone u vidu slatkiša i novca, bajram-banci koje dobiju prilikom podjele.

 

Kurban bajram traje četiri dana. Podsjetimo, klanje kurbana, (žrtvovanje) prisutno je kroz sve svjetske kulture i civilizacije. Sama simbolika kurban bajrama temelji se žrtvi i bogobojaznosti. Žrtvu koju je Ibrahim trebao prinijeti teško bi mogao učini bilo tko bez čvrste vjere. Za tu bogobojaznost koju je pokazao Bog je Abrahama izdigao kao pravog Njegovog prijatelja, i obećao mu bogatu zemlju i veliko potomstvo i doista danas sve tri velike civilizacije, zapadna kao kršćanska, židovska i islamska imaju zajedničkog praoca Adema, a od Ibrahima kojeg spominju i Stari Zavjet i Kuran još bližeg srodnika. Sama svrha kurbana je ponovo proživjeti oslobođenje zarobljavanjem sebe Božjom riječju, Njegovom voljom i Zakonom. To se najbolje vidi za vrijeme hadža, kada se kurban bajram slavi, u vrijeme najčvršće ujedinjenosti ljudskih duša oko zajedničkog cilja, događaja koji predstavlja jedinstvenu sliku jednakosti i bratstva na Zemlji.

 

foto: Novi.ba