Naslovna / Parlamentarni izbori / Matej Plavac- izvanredan učenik neobičnog hobija

PRIčE

Matej Plavac- izvanredan učenik neobičnog hobija

Matejova zbirka sada broji više od 200 primjeraka kamenja i minerala, raznih veličina, boja, struktura. Većinu kamenja mladi gimnazijalac sam je kupio ili pronašao

Matej Plavac- izvanredan učenik neobičnog hobija
035portal
  • 2018-02-01 17:14:00

U moru učenika koji su povodom 99. rođendana Gimnazije Nova Gradiška preplavili hodnike škole, tijekom cijeloga dana isticao se jedan, kako bi Vještice zapjevale, “totalno drukčiji od drugih” učenik, Matej Plavac, piše  Radio Nova Gradiška.


Dok su drugi učenici “samo” sudjelovali u radionicama po vlastitom izboru, Matej je napravio nešto neuobičajeno. Samoinicijativno je upriličio hvale vrijednu izložbu za svoje učenike, profesore, te ostale djelatnike i posjetitelje Gimnazije, naravno povodom ovog velikog rođendana škole.


Zbirku kamenja i minerala, ljubavi i hobija koju gaji još od osnovnoškolskih dana, predstavio je u holu škole, ali ne po prvi put. Ovaj mladić neobičnog, ali nadasve zanimljivog hobija svojom zbirkom pohvalio se i u svojoj školi, ali i u Slavonskom Brodu na županijskom skupu profesora geografije.


Kako smo i napisali, jer smo tako načuli, ljubav prema kamenju i mineralima dogodila se još u danima dok je bio mladi osnovnoškolac, no kako je do toga došlo saznali smo od protagonista ove priče.


-“Moj hobi vezan za minerale i kristale krenuo je u još u šestom razredu kada je izlazio jedan časopis uz kojeg se dobivalo razno kamenje, tada sam ga kupovao i počeo se informirati na internetu o kristalima i mineralima i slično…”- otkrio nam je Matej


Matejova zbirka sada broji više od 200 primjeraka kamenja i minerala, raznih veličina, boja, struktura. Većinu kamenja mladi gimnazijalac sam je kupio ili pronašao, no njegovu strast prepoznali su i članovi obitelji, rodbina, prijatelji pa mu nerijetko poklanjaju primjerke kamenja.


-“Dosta toga za svoju zbirku sam dobio na poklon od rodbine. I bližnji su upućeni u moj hobi, tako da kada negdje idu i vide nekakve primjerke, ako pomisle da će mi se vidjeti, donesu i iznenade me”- pohvalio se Plavac


Nije ovaj gimnazijalac samo sakupljač, nego i pravi znalac kada su u pitanju minerali, obično i drago kamenje. Radilo se o običnom kamenu iz šume, rubelitu, alabasteru ili pak vrijednom smaragdu, sve informacije o njima možemo saznati od Mateja. Osim sastava kamenja, njegove tržišne vrijednosti, načina obrade, korištenja, kao asa iz rukava izvuče i tko je otkrio kamenje i minerale, ali i neku anegdotu vezanu uz isti ili pak koja poznata povijesna osoba je vezana uz njega.


Na taj način Matej povezuje svoju ljubav prema povijesti s geologijom koju želi i studirati. Geologiju, ne povijest, da ne bi došlo do nesporazuma. Geologiju je ovaj perspektivni maturant stavio i na prvo mjesto izbora fakulteta. Nada se Matej kako će uspjeti upisati željeni fakultet, ali isto tako povezati ga i sa svojim drugim velikim hobijem, a to je crtanje.


Dobro ste pročitali, dva naizgled nepovezana smjera, geologiju i umjetnost, kod Mateja su u savršenoj simbiozi. U kamenju pronalazi inspiraciju za svoja umjetnička djela, a svojim umjetničkim djelima prikazuje ljepotu i jedinstvenost kamenja i minerala.


Kada smo mu spomenuli jedinstvenost, Matej se nadovezao i poučio nas kako ne postoje dva potpuno jednaka kamena ili minerala. Pošto ja nas laike u tom polju zanimalo, ako pronađe ili dobije kamen koji već posjeduje, mijenja li to “duplo kamenje” Matej je nam je objasnio:


-” Mogu ja posjedovati dva kamena iste vrste ili spoja, ali nikada se u prirodi neće naći dva kristala koja su potpuno identična. Zato i je ovaj hobi zapravo zanimljiv jer ono što imaš ti, nema nitko drugi na svijetu”


U tom kontekstu možemo usporediti i ljude s kamenjem, sve ono što sačinjava jednu osobu nema nitko drugi na svijetu. Jedinstveni smo i posebni, poput kristala, svatko na svoj način, a kako bi postajali boljima i ljepšima važno je brusiti svoja znanja, talente i vrline, upravo kako i kamenje biva brušeno ne bi li postalo čim ljepše i dragocjenije.


Jedan od posebnih kamenja u moru ljudi, kako smo i na početku rekli je upravo i Matej Plavac koji svoje vrline i hobi koji se pretvorio u strast iz dana u dan brusi. Koliko njegov rad vrijedi, kroz galeriju procijenite sami.


Foto:RadioNG /Crteži:Matej Plavac: Matej Plavac Art (Facebook stranica)

Još mnoštvo Matejevih radova i kristala možete pogledati i na njegovoj internetskoj stranici MatejPlavacART