Naslovna / Informacije i vijesti / Mario Bašić (Bandar) opet zadaje glavobolje pravosuđu: Dosad naplatio preko milijun kuna odšteta, a sada tuži požeški zatvor

PRIčE

Mario Bašić (Bandar) opet zadaje glavobolje pravosuđu: Dosad naplatio preko milijun kuna odšteta, a sada tuži požeški zatvor

Mario Bašić (Bandar) opet zadaje glavobolje pravosuđu: Dosad naplatio preko milijun kuna odšteta, a sada tuži požeški zatvor
Portal035
  • 2023-04-27 13:57:00

Brodski poduzetnik Mario Bašić pobijedio je Ustavni sud RH i dva puta Vrhovni sud RH.

 

Sada je tužio i kaznionicu u Lepoglavi zbog nehumanih uvjeta i tu je presudu pravomoćno dobio, a presudom Bašića Republika Hrvatska mora obeštetiti sa  44.600,00 kuna plus zatezne kamate (dokument u prilogu).

 
Trenutno se vodi još jedan sudski proces, odnosno Bašić je tužio zatvor u Požegi. Izgubio je prvostupanjsku presudu, ali to ne smatra gubitkom već dobitkom zbog odugovlačenja jer će, tvrdi,  na kraju i taj postupak dobiti, a zatezne kamate će biti još veće zbog odugovlačenja postupka od strane RH. Ukratko rečeno, uvjeti u požeškom zatvoru su bili još gori nego u Lepoglavi, prema tome nema razloga da i taj sud ne dobije u svoju korist, smatra Bašić.

 

Tužba je zbog nehumanih uvjeta u zatvoru gdje je deset puta gore nego u Lepoglavi, tvrdi Bandar. Čak 23 sata dnevno se spava (provodi) u sobi od deset kvadrata, gdje je zajedno smješteno pet osoba sa otvorenim sanitarnim čvorem.

 

Optužio je upravitelja kaznionice u Požegi zbog davanja lažnog iskaza. Također, optužuje sud u Požegi zbog prikrivanja dokaza i spriječavanja dokazivanja nehumanih uvjeta.

Bašić je do sada više od milijun kuna naplatio od Republike Hrvatske zbog raznih ošteta i nepravdi koje su mu učinjene.

 

Iznenađen je odlukom suda u Vukovaru da je tako pošteno postupio prema njemu u slučaju Lepoglava,a  sud u Požegi i upravitelja zatvora će biti velika sramota kad i njih pobjedi, tvrdi Mario Bašić. Uvjeren je da su namještenici nesposobni i da su podobni određenim političkim strukturama. Kadri su otvoreno lagati na sudu bez straha od odgovornosti.

 

- Sudovi u Republici Hrvatskoj su postali svjesni da samnom neće lako, jer tjeram sve do suda u Strasbourguu. Pitam se kako je moguće da sam pobijedio sve te sudove? Zato sto sam u pravu! Je li moguće da ja pravo poznajem bolje nego tridesettak sudaca koji su odlučivali o mojim predmetima i je li moguće da sam većinu pravnih bitaka dobio!? To dokazuje da sudovi nemaju veze s pravom i pravdom i zjavljuje Bašić za Brodsku Stvarnost.

 

Također ,Bašić napominje kako je dobio i Županijski sud u Slavonskom Brodu, te da je jedinstven slučaj u Hrvatskoj za kojeg je DORH  tražio ukidanje presude, s obrazloženjem da nema razloga za krivnju, i u kojem je slučaju oslobođen. Republika Hrvatska također mu je  isplatila 100 tisuća eura s zateznim kamatama.

 

Danas je Mario Bašić (Bandar) ugledni brodski poduzetnik, vlasnik respektabilnog poduzeća za iznajmljivanje vozila (Renta Mostar), koji iima vremena i mogućnosti istjerivati pravdu, odnosno nepravdu koju mu je, kako kaže, nanio hrvatski pravosudni sustav.

 

izvor: Brodska Stvarnost