Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom
Na tradicionalnom pokladnom jahanju održanom prošlog vikenda u Kruševici i Slavonskom Šamcu, šezdesetak sudionika svečane povorke uživalo je u slavonskim specijalitetima koje su pripremili domaćini na nekoliko “pošta”, ali su svi s posebnim zanimanjem čekali posljednju postaju kod domaćina Lovre Šunića, piše Radio Slavonija. A kako i ne bi kad ih je tamo čekala posebna delikatesa – vol na ražnju. Šunić inače na svom gospodarstvu hrani 100 bikova, a za ovu je prigodu gostima pripremio june od gotovo 500 kg.
Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom, a s nama je podijelio i tajnu pripreme ovog vrhunskog specijaliteta – Ovo je june stiglo iz mesnice Bebrinka, očišćeno i pripremljeno. Naš je ražanj i ljudi. Jučer smo ga stavili na ražanj u 17 sati. Sedam sati ga nismo dirali, samo smo ga mazali i tek nakon sedam sati smo skinuli prvi sloj mesa. Tri sata smo terali drugi sloj i tako do petog sloja, onda je gotov. To je posao od 24 sata, cijelu noć i danas gotovo cijeli dan. Otišlo je četiri prikolice drva, oko 15 metara. I to pravih drva, panjeva hrasta, graba. Drvo je jako važno.-
To je tek prva faza? – Tako je, onda meso ide u dobar pac. U njega ide pet litara ulja, deset litara vina, pet kila crvenog i kilogram bijelog luka, paprika slatka i ljuta, biber, peršin, lovorov list. Mi smo pripremili pedeset litara te marinade, u kojoj meso mora odležati najmanje šest sati. Treća faza je dinstanje, ali ne puno, desetak minuta, da se okusi prožmu. Onda se meso jednostavno topi u ustima.-
Obitelj Šunić je za goste pripremila i sto litara vina, kulina, šunke, kobasica, a za dobru zabavu do kasnih noćnih sati pobrinuli su se tamburaši.
Mario Jurković/Radio Slavonija
Danas, 16. rujna, Brodsko-posavska županija obilježava Dan hrvatskih branitelja...
16.09.2025. u 07:30
Početkom godine, u Slavonskom Brodu odjekivali su govori, rezale su se vrpce i s...
15.09.2025. u 17:30
Danas, u ponedjeljak 15. rujna, na autocesti A3 započeli su novi opsežni radovi...
15.09.2025. u 15:00
OSIJEK – Legendarni rock bend Bijelo dugme, u sklopu turneje "Doživjeti st...
15.09.2025. u 12:30
REŠETARI – Nakon što je zbog propadanja u siječnju 2024. god...
15.09.2025. u 07:30
Za normalno poslovanje kao i za svakodnevni život i poslovne potrebe, bo...
14.09.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Podno zidina Tvrđave Brod, jednog od najprepoznatljivijih...
14.09.2025. u 16:00
NOVA GRADIŠKA – S dolaskom hladnijih dana stiže i val prehlada i vi...
14.09.2025. u 12:00
U tijeku je izbor za najbolji županijski EU projekt u Hrvatskoj, a među 46 final...
13.09.2025. u 16:00
Rujan je zakucao na vrata, ali u Slavonskom Brodu toplina ljeta još uvije...
13.09.2025. u 08:00
Nakon tri uspješna i odlično posjećena izdanja, Tvrđava Brod i ove će jes...
12.09.2025. u 15:00
SLAVONSKI BROD – U subotu, 13. rujna 2025. godine, od 10 do 12 sati, Slavo...
12.09.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Od jučer je Slavonija DI u središtu medijske pozor...
11.09.2025. u 13:27
SLAVONSKI BROD – Državna geodetska uprava (DGU) provodi Višegodi&sc...
11.09.2025. u 12:30
Vozače u Hrvatskoj od iduće godine očekuju još veće kazne za prometne pre...
10.09.2025. u 17:00
SLAVONSKI BROD – Nakon što su se u medijima pojavile informacije da...
10.09.2025. u 15:14