insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Majstori iz Jaruga otkrivaju tajnu pripreme pečenog vola na ražnju

Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom

Autor: 035portal Datum objave: 11.02.2017. u 13:57


Na tradicionalnom pokladnom jahanju održanom prošlog vikenda u Kruševici i Slavonskom Šamcu, šezdesetak sudionika svečane povorke uživalo je u slavonskim specijalitetima koje su pripremili domaćini na nekoliko “pošta”, ali su svi s posebnim zanimanjem čekali posljednju postaju kod domaćina Lovre Šunića, piše Radio Slavonija. A kako i ne bi kad ih je tamo čekala posebna delikatesa – vol na ražnju. Šunić inače na svom gospodarstvu hrani 100 bikova, a za ovu je prigodu gostima pripremio june od gotovo 500 kg.

Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom, a s nama je podijelio i tajnu pripreme ovog vrhunskog specijaliteta – Ovo je june stiglo iz mesnice Bebrinka, očišćeno i pripremljeno. Naš je ražanj i ljudi. Jučer smo ga stavili na ražanj u 17 sati. Sedam sati ga nismo dirali, samo smo ga mazali i tek nakon sedam sati smo skinuli prvi sloj mesa. Tri sata smo terali drugi sloj i tako do petog sloja, onda je gotov. To je posao od 24 sata, cijelu noć i danas gotovo cijeli dan. Otišlo je četiri prikolice drva, oko 15 metara. I to pravih drva, panjeva hrasta, graba. Drvo je jako važno.-

To je tek prva faza? – Tako je, onda meso ide u dobar pac. U njega ide pet litara ulja, deset litara vina, pet kila crvenog i kilogram bijelog luka, paprika slatka i ljuta, biber, peršin, lovorov list. Mi smo pripremili pedeset litara te marinade, u kojoj meso mora odležati najmanje šest sati. Treća faza je dinstanje, ali ne puno, desetak minuta, da se okusi prožmu. Onda se meso jednostavno topi u ustima.-

Obitelj Šunić je za goste pripremila i sto litara vina, kulina, šunke, kobasica, a za dobru zabavu do kasnih noćnih sati pobrinuli su se tamburaši. 

Mario Jurković/Radio Slavonija


Šezdeset godina slavonske duše: Stiže novo izdanje kultnog kalendara Čiča Grge Grgina
Zabava
Šezdeset godina slavonske duše: Stiže novo izdanje kultnog kalendara Čiča Grge Grgina

U godini u kojoj slavonska tradicija možda nikada nije bila potrebnija, najavlju...

14.11.2025. u 17:30

Modrić i Milan- sve o rasporedu utakmica ove jeseni
Savjeti i trikovi
Modrić i Milan- sve o rasporedu utakmica ove jeseni

Luka Modrić nije mogao na bolji način započeti svoju avanturu u dresu Milana. Za...

14.11.2025. u 14:24

Policija ispred zgrade, ali atmosfera mirna: Slavonski Brod prkosi trendu podjela
Događanja
Policija ispred zgrade, ali atmosfera mirna: Slavonski Brod prkosi trendu podjela

Dok se posljednjih dana Hrvatskom šire slike napetosti, prekida manifesta...

14.11.2025. u 07:30

U tišini i molitvi, Brođani opet poručuju- nismo zaboravili
Udruge
U tišini i molitvi, Brođani opet poručuju- nismo zaboravili

U petak će Slavonski Brod još jednom zastati u tišini i sjećanju....

12.11.2025. u 20:00

Brodska bolnica o listama čekanja: Svaki peti termin propadne zbog neodgovornosti!
Zdravlje
Brodska bolnica o listama čekanja: Svaki peti termin propadne zbog neodgovornosti!

Kada smo prije mjesec dana objavili tekst Tko preživi – dočekat će termin&...

12.11.2025. u 12:30

Zatvoren čvor Nova Gradiška: Kada, gdje i kojim putem dalje?
Servisne informacije
Zatvoren čvor Nova Gradiška: Kada, gdje i kojim putem dalje?

Nova Gradiška, 12. studenog 2025. – Jučer je započela prva faza rad...

12.11.2025. u 10:00

Počinje odvoz glomaznog otpada u Slavonskom Brodu
Servisne informacije
Počinje odvoz glomaznog otpada u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod, 11. studenog 2025. – Komunalno društvo "Komunalac"...

12.11.2025. u 07:30

Oživjeli smo arhivu: Stare slike Broda sada ´govore´ same za sebe
Grad to su ljudi
Oživjeli smo arhivu: Stare slike Broda sada ´govore´ same za sebe

Kako bi izgledalo da fotografije stare više od sto godina mogu „pro...

11.11.2025. u 19:55

Oporba kritizira, roditelji odobrili: Gdje je istina?
Škola
Oporba kritizira, roditelji odobrili: Gdje je istina?

Dio vijećnika Županijske skupštine Brodsko-posavske županije održao je pr...

11.11.2025. u 15:00

Ne jedite ovo! Povlači se proizvod poznatog brenda
Radar
Ne jedite ovo! Povlači se proizvod poznatog brenda

Državni inspektorat Republike Hrvatske objavio je kako se iz prodaje povlači PIK...

10.11.2025. u 20:00

Studentske potpore za djecu branitelja: Moguće do 100 € mjesečno
Škola
Studentske potpore za djecu branitelja: Moguće do 100 € mjesečno

Upravni odbor Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovi...

10.11.2025. u 17:30

Advent dobiva novu/ staru atrakciju. Ili kulisu? Vidjet ćemo.
Radar
Advent dobiva novu/ staru atrakciju. Ili kulisu? Vidjet ćemo.

Na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić ponovno se postavlja panoramski kotač kao jedna od...

10.11.2025. u 12:15

Jesmo li pobjegli od zime? Temperature kakve nismo očekivali
Servisne informacije
Jesmo li pobjegli od zime? Temperature kakve nismo očekivali

Premda se nalazimo u srcu studenoga, vrijeme u Brodsko-posavskoj županiji ovih ć...

10.11.2025. u 07:30

Šale iz Broda i brodske župe
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Šale iz Broda i brodske župe

  ŠALE IZ BRODA I BRODSKE ŽUPE   JOJ, FUGO, FUGO...  ...

09.11.2025. u 20:00

Policija najavila velike kontrole za Martinje: Nema tolerancije!
Savjeti i trikovi
Policija najavila velike kontrole za Martinje: Nema tolerancije!

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske nastavljaju sa pojačani...

08.11.2025. u 20:00

Kada lokalna priča postane europska: Slučaj Vinka Grgića pod povećalom
Priče
Kada lokalna priča postane europska: Slučaj Vinka Grgića pod povećalom

EUinMyRegion Media Trips studijski je program Europske komisije za regionalne i...

08.11.2025. u 12:00

;