Naslovna / Parlamentarni izbori / Loše iskustvo Brođana s parkiranjem u Vinkovcima

RADAR

Loše iskustvo Brođana s parkiranjem u Vinkovcima

Koliki god bio snijeg, u Vinkovcima morate plaćati parking

Loše iskustvo Brođana s parkiranjem u Vinkovcima
035portal
  • 2017-01-27 07:57:00

Kada god padne snijeg pred Brođanima se iznova javlja velika dvojba, plaća li se parking? Iako prema Odluci po kojoj se u poslovanju vodi gradski koncesionar Brod-parking piše kako se parking plaća i kada je snijeg ugažen, iz Brod-parkinga su od prvog dana odlučili izaći građanima u susret. 


- Kada se na parkirališu nalazi snijeg koji nije očišćen i koji ometa promet, Brod-parking ne naplaćuje parkiranje, rekla nam je Branka Nikolić iz Brod-parkinga.


Brođani, nviknuti na ovu politiku Brod-parkinga, često se znaju naći u nezgodnim situacijama u drugim gradovima, gdje neočišćeni snijeg, kroz koji se vozila moraju probijati, nije prepreka za naplaćivanje parkiranja. Na teži način to je saznao i jedan član KPA Marsonia iz Slavonskog Broda, koji se u Vinkovcima parkirao na neočišćenom mjestu, dijelom  čak i u dubokom snijegu... i dobio kaznu. Brođani su se žalili, ali kruta politika vinkovačke tvrtke koja naplaćuje parkiranje, u najmanju ruku je bahata.  


Ulažem prigovor na vašu Dnevnu kartu koju ste izdali za naše vozilo SB 472-DC, koje je bilo parkirano dana 23. siječnja 2017 oko 18,00 sati, na površini koja svojim izgledom u najmanju ruku ne izgleda kao javna površina za parkiranje, kao što je vidljivo iz priložene fotografije. Naime javna površina koja služi za parkiranje i prometovanje ili bilo koja druga osnova koja služi kao takva bi trebala biti prilagođena, očišćena, a u ovom slučaju za parkiranje. Iz fotografije se niti vidi označeno mjesto parkiranja, a kako dolazimo iz drugog grada nama nije niti poznato da je to javna površina koja služi za parkiranje.(Da vam napomenem da u Slav.Brodu se ne naplaćuje parkiranje u ovim uvjetima) Najgore u svemu što je potpuno ne očišćena niti prilagođena parkiranju. Mislimo da je potpuno neumjesno naplaćivati parkiranje, a da mjesto ili mjesta nisu pripremljena niti očišćena za parkiranje pogotovo sto se radi o javnoj površini. Također je poznato da svaki vlasnik kuće ili nekog objekta mora očistiti snijeg ispred svoje kuće i dr., tako smatram da i vi kao Gradska gospodarstvo-tvrtka ste duži dovesti javni prostor za parkiranje u stanje da se isto može obaviti bez opasnosti za sudionike u prometu i pješake, odnosno da se ne parkiramo doslovno u snježne zamete zatrpane javne površine koje odvajaju prometnu traku, kolnik ili pješačku stazu što je u ovom slučaju nemoguće i još za to naplaćuje te parkiranje koje služi najvjerojatnije za uređenje i čišćenje takvih javnih površina.

Navedeni automobil je vlasništvo neprofitabilne udruge građana-Klub podvodnih aktivnosti Marsonia Slavonski Brod, a u vašem gradu smo bili kratki vremenski period zbog sastanka o tekućoj godini spašavanja na vodi u pod vodom sa dugim udrugama iste namjene KPA Vukovar i dr., što činimo za opće dobro bez materijalnih naknada. Želim vam dočarati da nam svaka potrošena kuna izvan našeg plana jer se financiramo donacijama i članarinom otežava naš rad i djelovanje.

U nadi da će te sagledati gore navedeno i uzeti u obzir sve okolnosti te stornirati nazovimo to kaznom za parkiranje jer mislim da za to ima opravdane osnove!


Ubrzo je stigao i odgovor, koji je vjerojatno nekakva špranca iz koje je vidljivo kako tvrtka kaže da je mjesto za parkiranje dovoljno očišćeno. 


Poštovani,

zaustavljanjem i parkiranjem vozila na javnom parkirališnom prostoru pod naplatom vlasnik vozila sa davateljem usluge parkiranja (Gradsko gospodarstvo d.o.o. Vinkovci) sklapa ugovor o korištenju parkirališnog prostora prihvaćajući opće uvjete ugovora propisanih od strane organizatora parkiranja.

U Zaključku o zonama parkiranja (Sl.glasnik 6/05), Zaključku od 03. srpnja 2006., Zaključku od 15. svibnja 2012., Zaključku od 04.veljače 2015. te Zaključku od 31. kolovoza 2016.određeno je u kojim ulicama u gradu Vinkovci se obavlja naplata parkiranja, iz čega je razvidno, a na što upućuje odgovarajuća prometna signalizacija u skladu s propisom o sigurnosti prometa na cestama, da se naplata parkiranja obavlja i u Gundulićevoj ulici-I.zona u Vinkovcima u kojoj je za vozilo registarske oznake SB472DC izdana dnevna parkirna karta-DPK 285146 dana 23.01.2017.

Naplata naknade za parkiranje na javnim parkiralištima obavlja se automatski (istovremeno preuzimanje i plaćanje parkirne karte putem parkirnog automata) ili putem GSM operatera (plaćanje naknade za parkiranje upućivanjem SMS poruke odgovarajućem operateru koji korisnika parkirališta povratnom SMS porukom obavještava da je plaćanje naknade za parkiranje prihvaćeno), osim korisnika usluga u posebnom režimu (stanari, tvrtke, invalidi) koji parkirnu kartu kupuju izravno od davatelja usluga parkiranja po povlaštenim uvjetima parkiranja, te važi za određenu zonu.

Za vozilo je potrebno u roku od 10 minuta od trenutka zaustavljanja vozila na javnom parkirališnom prostoru pod naplatom kupiti parkirnu kartu.

Ukoliko je kupljena parkirna karta na automatu, ista mora biti vidljivo istaknuta sa unutarnje strane vjetrobranskog stakla vozila. Neisticanjem parkirne karte na narečeni način neoborivo se smatra da parkirna karta nije niti kupljena.

Zaustavljanjem i parkiranjem vozila na javnom parkirališnom prostoru pod naplatom bez kupljene parkirne karte, odnosno s neistaknutom parkiranom kartom sa unutarnje strane vjetrobranskog stakla vozila ili s kartom koja ne odgovara zoni parkiranja ili s kartom kojoj je isteklo vrijeme važenja, vlasnik vozila zaključuje ugovor o parkiranju na osnovu korištenja dnevne karte.

Na osnovu takvog sklopljenog ugovora ovlaštena osoba za kontrolu naplate parkiranja izdaje dnevnu kartu i nalog za plaćanje dnevne karte i postavlja ga ispod brisača vjetrobranskog stakla vozila.

Dnevna karta je važeća na cijelom području naplate parkiranja u određenoj zoni i važi od trenutka izdavanja naloga za plaćanje dnevne karte, od strane osobe ovlaštene za kontrolu naplate parkiranja, do istog tog vremena u prvom slijedećem danu u kojem se vrši naplata parkiranja.

Cijenu dnevne karte čini umnožak cijene parkiranja u određenoj zoni i sati koji se obračunavaju od trenutka izdavanja dnevne karte do istog tog vremena u prvom slijedećem radnom danu u kojem se vrši naplata parkiranja.

U nalogu za plaćanje dnevne karte, uz iznos naknade za parkiranje dodatno se obračunavaju i troškovi izdavanja dnevne karte u vrijednosti 20,00 kn (materijalni trošak izdavanja karte, trošak obrade podataka i ostali troškovi), a koje snosi vlasnik vozila.

Uvidom u naš sustav, slike, Izvještaj o nalogu-DPK 285146 utvrdili smo da je dana 23.01.2017. u 16:49 sati opaženo vozilo reg.oznake SB472DC u Gundulićevoj ulici u Vinkovcima-I.zona kako koristi parkirno mjesto pod naplatom. S obzirom da protekom 10 min od opažaja nije za isto vozilo vidljivo istaknuta odgovarajuća parkirna karta odnosno ista nije kupljena niti putem GSM operatera to je od strane kontrolora naplate parkiranja regularno izdana DPK 285146 u 17:05.

Uvažavamo Vas kao korisnika parkirališnog prostora pod naplatom u gradu Vinkovci kao i sadržaj Vašeg prigovora no ističemo kako ne možemo udovoljiti istome te stornirati DPK 285146. Naime, za nevedenu ulicu, Gundulićeva ulica, postoji i vertikalna prometna signalizacija koja upućuje da se u istoj obavlja kontrola, naplata parkiranja te unatoč snijegu, predmetno parkirno mjesto bilo je dovoljno očišćeno od istoga, time prilagođeno za parkiranje, a što je ispunjavalo uvjete za kontrolu, naplatu parkiranja.

Dnevnu kartu bilo je moguće zamijeniti za parkirnu kartu čiji iznos obuhvaća stvarno korišteno vrijeme usluge parkiranja (umnožak cijene parkiranja u određenoj zoni i sati od izdavanja dnevne karte do dolaska u službene prostorije, blagajnu organizatora parkiranja), uz plaćanje iznosa od 20,00 kn na ime prethodno specificiranih troškova.

Odgovornom osobom za plaćanje dnevne karte smatra se vlasnik vozila koji je evidentiran u odgovarajućim evidencijama Ministarstva unutarnjih poslova, prema registarskoj oznaci vozila.

Vlasnik, čije je vozilo koristilo uslugu parkiranja putem dnevne karte je dužan izvršiti plaćanje u roku od 8 dana jer će u protivnom protiv njega Gradsko gospodarstvo d.o.o. Vinkovci, u svoje ime i za svoj račun, pokrenuti odgovarajući postupak prisilne naplate.

Sve navedeno regulirano je Odlukom o organizaciji i načinu naplate parkiranja u gradu Vinkovci (Službeni Glasnik Grada Vinkovaca 13/09).

Podredno svemu gore navedenom Vaš prigovor se odbija kao neosnovan.S poštovanjem!

GRADSKO GOSPODARSTVO d.o.o. Vinkovci