Naslovna / Parlamentarni izbori / Lea pobjedila teške deformacije kralježnice: "Konačno ću normalno moći nositi školsku torbu na oba ramena"

PRIčE

Lea pobjedila teške deformacije kralježnice: "Konačno ću normalno moći nositi školsku torbu na oba ramena"

Priča o 12 godišnjoj djevojčici Lei Vurušić iz Slavonskog Broda rođenoj s teškim deformacijama kralježnice dobila je sretan kraj

Lea pobjedila teške deformacije kralježnice: "Konačno ću normalno moći nositi školsku torbu na oba ramena"
Ivica Jankovic
  • 2020-08-14 07:53:00

Lea je uspjela – nakon zahtjevnih operacija pobjedila je kongenitalnu kifozu i torakalnu skoliozu –  teške deformacije kralježnice s kojima je rođena prije 12 godina, piše Brodportal."Sad ću normalno moći nositi školsku torbu na leđima na oba ramena, što sam oduvijek željela, i raditi sve što rade i ostala djeca", kaže nam Lea. Sve što su mogli njezini vršnjaci, Lea je još do nedavno mogla samo sanjati. Od uspravnog hoda ili sjedenja, sve do trčanja i vježbi na satu tjelesnog.Nakon pet teških operacija, zahvaljujući vrhunskom kirurgu prof. Vladimiru Kovaču u specijaliziranoj klinici Aritera u Zagrebu, ova djevojčica počela je život bez teškoća. I to trenutkom budenja iz anestezije. "Kad sam se probudila, nije me ništa bolilo. Svuda oko sebe vidjela sam kablove i žice, svašta nešta. Tražila sam mamu", priča nam djevojčica. 

 

A mama Lucija je cijelo vrijeme bila uz nju. Zahvaljujući i majčinoj snazi i odlučnosti da pomogne svojoj kćeri, Lea je u mnogoćemu uspjela. A uspjeh je utoliko veći što je prva u Hrvatskoj, a možda i u svijetu, nakon operacije doslovno prodisala punim plućima. Naime, osim što je dijete ispravljeno  te su joj podignuta rebra, što je otvorilo prsni koš, ono što liječnici nisu očekivali, a što je pokazala postoperativna spirometrija - Leina plućna funkcija porasla je za čak 40 posto! 

 

"To nije nešto što je uobičajeno u stručnoj praksi", kazao je nakon operacije prof. dr. Vladimir Kovač. Dvije posljednje operacije trajale su po četiri sata, a obavljene su u razmaku od sedam dana. Lea ih je dobro podnijela. Čim se probudila iznarkoze, Leu je zanimalo, kaže Lucija je li rezana s prednje strane. No, liječnik je sve uspio operirati s leđne. "Opravak ide odlično, Lea je anemična, ali redovito idemo na kontrolu kod pedijatra, dobiva sve potrebne vitamine, minerale, željezo, krv je u redu, Lea se osjeća dobro", kaže Lucija Novak, Leina majka. Lea ima i sestru blizanku. Lucija je samohrana majka. Operacija je bila jako skupa. U višemjesečnoj humanitarnoj akciji dobrotom brojnih ljudi prikipljeno je potrebnih 30 tisuća eura. Lucija još dijeli zahvalnice svima koji su pomogli. Najveću sumu od 100 tisuća kuna uplatio je jedan poznati mladi Brođanin koji i dalje inzistira na anonimnosti.  Zovu ju, kaže, i brojni roditelji djece koja imaju slične dijagnoze; Lucija sve potiče neka se hrabro obrate zajednici ako ne mogu sami financirati liječenje svoje djece. Kojih nažalost ima sve više s razlitičim teškim dijagnozama. Među njima je bila i hrabra djevojčica Lea, koja je primjer da se borba zaista isplati.Foto: Posavska Hrvatska