Naslovna / Informacije i vijesti / Kune obilježile 31. obljetnicu od osnutka

ŽUPANIJA

Kune obilježile 31. obljetnicu od osnutka

Nova Gradiška

Kune obilježile 31. obljetnicu od osnutka
Portal035
  • 2022-06-18 16:00:37

U organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune” ogranak Nova Gradiška  na Goricama je svečano obilježena 31. obljetnica osnutka 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune” Nova Gradiška. 

 

Svečanost obilježavanja započela je mimohodom do spomen ploče pored crkve sv. Vida na Goricama, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće, te je minutom šutnje i molitvom odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, a napose dvadesetšestorici hrabrih pripadnika 3. novogradiške satnije 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune”, koji su na ovom području dali ono najvrjednije od sebe, svoj život u svrhu stvaranja slobodne Republike Hrvatske.

 

Svečanosti obilježavanja prisustvovali su članovi Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune” iz Osijeka, Đakova i Vukovara s predsjednikom Tihomirom Kmetom, kao i privremeni pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Brodsko-posavske županije Branko Sabo.

 

Moderator svečanosti bio je član predsjedništva Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune” ogranak Nova Gradiška, umirovljeni bojnik Marko Derežanin:

 

-“12. lipnja 1991. ovdje u Goricama 110 pripadnika policijske postaje Nova Gradiška obuklo je šarenu odoru i formiralo 3. satniju 3. bojne 3. gardijske brigade kasnije pod nazivom „Kune”. Djelovali smo i branili ovo područje od banjalučkog korpusa koji je prešao rijeku Savu. Branili smo i zaustavili neprijatelja ovdje na Goricama, a to je dominantna točka na kojoj se branio i obranio naš grad Nova Gradiška.