Naslovna / Informacije i vijesti / Poziv na međunarodni znanstveni skup- „Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju“

OSTALO

Poziv na međunarodni znanstveni skup- „Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju“

Poziv na međunarodni znanstveni skup- „Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju“
Portal035
  • 2023-10-31 11:00:00

Grad Slavonski Brod u suradnji sa Zavodom za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Sveučilištem u Slavonskom Brodu od 18. do 20. travnja 2024. godine organizira međunarodni znanstveni skup

 

IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ U NOVOM MILENIJU

 

Ivana Brlić-Mažuranić međunarodno je poznata spisateljica za djecu, glasovita pripovjedačica, prva žena koja je postala dopisna članica tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i jedna od najprevođenijih hrvatskih književnica. Autorica je od 1892. do 1935. godine živjela u gradu Slavonskom Brodu u kojem je napisala svoja najvažnija književna djela, a svoje iskustvo i doživljaj grada i okolice prenijela u prostorne, vremenske i aktancijalne ostvaraje svojih tekstova. Prepoznatljivi dijelovi grada ostavili su trag u njezinim književnim djelima u beletrističkom, autofikcijskom, epistolografskom i publicističkom dijelu stvaralaštva.

 

Ivana Brlić-Mažuranić najveći je dio svoga života boravila u Kući Brlić koja je danas otvorena za posjetitelje, a nalazi se na središnjem trgu koji nosi njezino ime. Udajom je ušla u život Broda na Savi i nedjeljivi je dio njegova povijesnog i kulturnog naslijeđa. Ulaskom u Kuću Brlić nastaje čarobni svijet priča, a iz njezina pera oživljavaju likovi poput Domaćih i šegrta Hlapića, kao i zapleti iz Priča iz davnine u vili Brlićevac.

 

Kako bi se primjereno proslavio autoričin doprinos kulturnoj i književnoj slici grada Slavonskog Broda, kao i hrvatskoj i svjetskoj dječjoj književnosti, pozivaju se svi zainteresirani znanstvenici i stručnjaci iz područja humanističkih, društvenih i ostalih znanstvenih disciplina da se prijave za sudjelovanje na znanstvenom skupu i svojim izlaganjima otvore suvremena ‘milenijska’ pitanja i nove znanstvene pristupe životu i stvaralaštvu ugledne književnice te na taj način uveličaju jubilarni 150. rođendan Ivane Brlić-Mažuranić.

 

Na skupu su dobrodošla izlaganja koja su rezultat izvornog i jedinstvenog znanstvenog ili stručnog pogleda na život i stvaranje Ivane Brlić-Mažuranić, kao i na književnoteorijske i književnopovijesne procese kontekstualiziranja i kanoniziranja njezina književnog opusa te prevoditeljske i pedagoško-metodičke recepcije književne produkcije.

 

Prijavnica za sudjelovanje na skupu dostavlja se na e-adresu ibm@ibm150.hr do 1. prosinca 2023. godine, a dodatne informacije mogu se pronaći u tekstu Prvog poziva na dnu objave. Znanstveni će se skup održati od 18. do 20. travnja 2024. godine prema programu koji će biti pravovremeno objavljen službenim stranicama.

 

 

Prvi poziv za sudjelovanje na međunarodnom znanstvenom skupu

Invitation for Participation in an International Scientific Conference

Prijavnica_IBM150

Application form_IBM150