Naslovna / Informacije i vijesti / Dani Stjepana Babića u Oriovcu

OSTALO

Dani Stjepana Babića u Oriovcu

Dani Stjepana Babića u Oriovcu
Portal035
  • 2023-09-30 08:00:59

U organizaciji Općine Oriovac i Hrvatskog filološkog društva – Časopisa Jezik, od četvrtka, 28. rujna, pa sve do danas, u Oriovcu se održava Međunarodni znanstveni skup „Dani Stjepana Babića“. Stjepan Babić, naime, jedan je od najpoznatijih hrvatskih jezikoslovaca i rođen je na području bivše općine Slavonski Brod, točnije u Oriovcu, a u Slavonskom Brodu pohađao je gimnazijsko obrazovanje. Tijekom svog dugogodišnjeg rada objavio je osam knjiga te preko 800 članaka u znanstvenim časopisima.

 

Nadalje, jedan je od autora najpoznatijeg hrvatskog pravopisa iz 1971. godine čije je objavljivanje iz političkih razloga bilo zabranjeno, ali je jedan primjerak uspješno tiskan i objavljen u Londonu zbog čega je i danas poznat pod nazivom Londonac. Osim navedenog, Stjepan Babić autor je brojnih udžbenika i priručnika hrvatskog jezika uz koje su odrasle brojne generacije današnjih jezikoslovaca. Stjepanu Babiću 2005. godine dodijeljena je Povelja počasnog građanina Slavonskog Broda.

 

Preminuo je u kolovozu 2021. godine, u 96. godini života. Upravo u čast i spomen na ovog hrvatskog jezikoslovca, u Oriovcu se održava znanstveni skup posvećen njegovom liku i djelu kojemu je danas nazočila i zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača. Prilikom obraćanja okupljenima istaknula je ponos što je Grad Slavonski Brod još za života odao priznanje Stjepanu Babiću dodjelom Povelje počasnog građanina Slavonskog Broda te svim sudionicima skupa poželjela uspjeh u radu. Međunarodni znanstveni skup traje do danas, a sudionici znanstvenog skupa obići će u sklopu programa „Dana Stjepana Babića“ i kuću u kojoj je živjela Ivana Brlić Mažuranić.