Naslovna / Parlamentarni izbori / „Oj samice drvo javorovo, ko te sviro nikad ne bolovo“

FOLKLOR

„Oj samice drvo javorovo, ko te sviro nikad ne bolovo“

 „Oj samice drvo javorovo, ko te sviro nikad ne bolovo“
Portal035
  • 2023-09-04 10:00:19

DONJI ANDRIJEVCI, 2.rujna 2023.g. - Državna smotra svirača na tamburi samici „Oj samice drvo javorovo, ko te sviro nikad ne bolovo“, završni je program „Brodskog kola“ – najstarije smotre izvornog folklora u Republici Hrvatskoj, a u Donjim Andrijevcima kontinuirano se održava od 1999. godine. Pokretanje smotre bilo je potaknuto nestankom ovoga glazbala s folklorne scene, a vještinu sviranja sačuvali su rijetki samičari, mahom starije životne dobi. Smotra je bila poticaj mnogima da pokušaju savladati vještinu sviranja ovoga tradicijskog glazbala.

Zajedno s vrijednim članovima KUD-a Tomislav iz Donjih Andrijevaca, Folklornog ansambla Broda, glavni organizator svih programa Brodskog kola, u vrlo uspješnoj suradnji sinoć je  organizirao održavanje 25. Državne smotre svirača na tamburi samici „Oj, samice drvo javorovo ko te sviro nikad ne bolovo“.

Program je to u kojemu je i ove godine sudjelovalo četrnaest svirača na tamburi samici iz svih krajeva Hrvatske gdje se svira tambura samica. Pored pojedinačnih svirača na tamburi samici,  prikazane su i uloge samice uz druge tamburaške instrumente, uz pjevačku skupinu i cijelo Kulturno umjetničko društvo.

Na svečanosti jubilarne 25. Državne smotre svirača na tamburi samici nazočio je i župan Brodsko-posavske županije  dr.sc. Danijel Marušić  uz bogati gastrofest te radionice za djecu u parku.  

Iskrene čestitke KUD Tomislav Donji Andrijevci na još jednoj uspješnoj manifestaciji, trudu i nastojanju da ožive povijest i tradiciju naše prelijepe Slavonije.