Naslovna / Informacije i vijesti / Na prekretnici- Jerolim Miše i Slavonski Brod

OSTALO

Na prekretnici- Jerolim Miše i Slavonski Brod

Na prekretnici- Jerolim Miše i Slavonski Brod
Portal035
  • 2023-07-03 20:00:07

Iz Muzeja Brodskog posavlja pozivaju na predavanje  dr. sc. Ane Šeparović uz izložbu NA PREKRETNICI – JEROLIM MIŠE I SLAVONSKI BROD. Predavanje će se održati u četvrtak, 6. srpnja 2023. u 19.30 sati u izložbenoj dvorani Muzeja u Starčevićevoj ulici.

 

Jerolim Miše, jedan od naistaknutijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, tri je godine djelovao u Slavonskom Brodu. Riječ je o razdoblju između 1920. i 1923., obilježenom netom završenim Prvim svjetskim ratom i ranim godinama tek uspostavljene nove države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Došavši u Brod u svojoj 30. godini, Miše nije bio potpuni početnik jer je već tijekom druge polovice 1910-ih, zahvaljujući sudjelovanju na izložbama Proljetnog salona, prepoznat na hrvatskoj likovnoj sceni.

 

Iako je nastojao dobiti posao nastavnika u Zagrebu ili Beogradu, nakratko je našao svoje mjesto u ovom gradu, ustrajno radeći na podizanju njegove kulturne i umjetničke razine. Programatski se zalažući za „oživljavanje kulture u provinciji“, osim što je namjeravao otvoriti slikarsku školu, u Brodu je držao predavanja, organizirao dvije samostalne izložbe i kao pravi mentor dao rani poticaj dvojici svojih učenika – slikaru Ivanu Domcu i pjesniku Dragutinu Tadijanoviću.