Naslovna / Informacije i vijesti / Tko ne napreduje- nazaduje:Kada ćemo čuti posljednji nastavnički koncert u Slavonskom Brodu?

KONCERTI

Tko ne napreduje- nazaduje:Kada ćemo čuti posljednji nastavnički koncert u Slavonskom Brodu?

Tko ne napreduje- nazaduje:Kada ćemo čuti posljednji nastavnički koncert u Slavonskom Brodu?
Portal035
  • 2023-05-20 16:00:52

 Nekad davno, došao jedan Brođ-rođo i preuzeo najgoru srednju školu u Brodu i bližoj okolici. Odmah je na dovratnik dao uklesati "Non progredi est regredi", odnosno „Ne napredovati znači nazadovati“.

 

I počeo graditi sebe i oko sebe… Dvadeset godina kasnije to više nije samo srednja škola nego podloga i sastavnica Veleučilištu u Slavonskom Brodu s vertikalom prema Sveučilištu- u istom tom Slavonskom Brodu. Danas Sveučilište ima Biotehnički odjel poprilično zahvaljujući upornosti baš tog rođe Vlade…Zaključak je jednostavan – može se!Glazbena priča u Brodu počinje uspostavom franjevačkog samostana prije nešto više od 300 godine (316 godina i nešto mjeseci… ). Dolaskom obrazovane ekipe u habitu počinje se sa zborskim pjevanjem, potom počinju i poduke na glazbalima svekolikog pučanstva.

 

FF (Fast Forward) i evo nas u 2004.godini,  kad je jedna "mama na zadatku" uz pomoć Krune iz glazbene dinastije Seletković pokrenula lobističku akciju. Cilj je bio djeci omogućit stupanj više i 2008. počinje s radom Glazbena škola Slavonski Brod uz dopusnicu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH za početak rada Srednje glazbene škole pri Glazbenoj školi Slavonski Brod. U siječnju 2009. godine škola je donošenjem novog Statuta u potpunosti prilagodila svoju djelatnost prema Nastavnom planu i programu Funkcionalne muzičke pedagogije za osnovnu i srednju glazbenu školu te za izvođenje programa glazbene umjetnosti za djecu predškolskog uzrasta (pripremni program za osnovno glazbeno obrazovanje).I od tada ne napreduje.Odjel društveno-humanističkih znanosti Sveučilišta u Slavonskom Brodu sastoji se od dva odsjeka; Odsjek za izobrazbu učitelja i odgojitelja i Odsjek za ekonomiju. Odsjek za izobrazbu učitelja i odgojitelja pak čine studijski programa; Preddiplomski sveučilišni studij Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, Diplomski sveučilišni studij Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni Učiteljski studij.Nakon svih ovih jezičnih „kobasica“ jasno je kako postoji prostor za Preddiplomski sveučilišni studij Glazbene pedagogije i umjetnosti (Faza I), koji bi mogao napredovati u Diplomski sveučilišni studij (Faza II). Sljedeća stepenica bi logično bilo stvaranje Glazbenog Odsjeka (Faza III) i postupno prerastanje u Glazbeni Odjel sa pripadajućim Zavodom.Prostora za daljnji napredak dakle ima u izobilju. Zašto napretka nema? Primarno zbog lošeg i mediokritetskog ravnanja već postojećim resursima. Glazbena škola nije vrhunski prostor, već reciklirana K.u.K. pisarnica, ali je poprilično dostatan za sljedeću fazu razvoja. Ljudskih potencijala ima.

 

Posljednji nastavnički koncert u Sl. Brodu – kad?


17. svi. 2023. u Našem Malom Mistu održan je još jedan „nastavnički koncert“. Objektivno, nije bilo loše, prije očekivano. Kao i uvijek svojom izvedbom odskočila je Dubravka Kolesarić; bilo je zanimljivo čuti kako su učenici nadmašili svoje učitelje. Ivane Kljajić sjećamo se dok je nastupala kao mala Dročić i eto izrasla je u izvrsnost koji smo slušali uz klavirsku pratnju Valentine Iveljić u energičnoj izvedbi nama ne baš poznatih djela još manje znanog nam kompozitora Gilles Matiana.

 

 Hrvoje Aušić na klaviru pokazao je kako prelazi granice provincijske srednje škole. Ostali su zvučali uobičajeno… Nastavnički.Kada ćemo čuti posljednji nastavnički koncert i prvu sveučilišnu izvedbu u Slavonskom Brodu ? Kad umre zadnji pionir i politički postavljeni mediokritet, naravno.

 

/Relja Horvatinić/