Naslovna / Parlamentarni izbori / Obnavljamo baštinu večeras u Trnjanima

FOLKLOR

Obnavljamo baštinu večeras u Trnjanima

Obnavljamo baštinu večeras u Trnjanima
Portal035
  • 2022-10-22 14:00:00

KUD „Lovor“ iz Trnjana u suradnji s Centar za tradicijsku kulturnu baštinu iz Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, grada Zagreba i općine Garčin već dvanaestu godinu za redom organizira manifestaciju „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji".



 



Priredba će se održati u subotu, 22. listopada 2022. godine u Trnjanima kod Slavonskog Broda (Sportska dvorana, Ulica Sv. Marka 45) s početkom u 19:30 sati.





U programu želimo predstaviti rekonstruirane, novo izrađene ženske i muške narodne nošnje, kako Hrvatske, tako i ostalih zemalja.



 



Cilj ove manifestacije, koja je jedina ovakve vrste u Hrvatskoj, je potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji.



 



Revija je natjecateljskoga karaktera. Stručni žiri, koji se sastoji od etnologa i folklorista, dodijelit će tri nagrade pojedincima, grupama i udrugama koje su sudjelovale u izradi nošnji.



Pravo predstavljanja na reviji imat će nošnje za koje stručni žiri prethodno procijeni da zadovoljavaju potrebne stručne i estetske kriterije.



 



Budući da je samo natjecanje međunarodnog karaktera i ovogodišnji stručni žiri je šarolik.



 



Uz pojedince, grupe i udruge koje će sudjelovati u natjecateljskom dijelu revije, program će biti obogaćen nastupima folklornih, pjevačkih te tamburaških skupina:



 



1. KC „Igrišće“, Županja



2. KUD „Sedmica“, Ugrinovci



3. KUD "Lovor" Trnjani



4. Svirači tradicijskih instrumenata: Mario Gusak, Slađan Poljak i Ivona Matković



 



Pozivamo Vas da 22.10.2022. budete u Trnjanima već od 19:00 h, kada će se odigrati veliko „Kolo u kesteniku“, u kojem sudjeluju svi izvođači, a pridružit ćete nam se i Vi, naši dragi posjetitelji. Od 19:30 h uživajte u bogatom programu!