Naslovna / Vijesti / Sikirevačka poredovnica i 19. Smotra pučkih igrokaza

FOLKLOR

Sikirevačka poredovnica i 19. Smotra pučkih igrokaza

58. Brodsko kolo

 Sikirevačka poredovnica i 19. Smotra pučkih igrokaza
Lana Pletikapic
  • 2022-01-08 15:00:00

Tijekom ove godine održavat će se programi najstarije smotre folklora u Hrvatskoj. Programi 58. Brodskog kola započinju 8. siječnja 2022. godine u 18:00 sati u velikoj dvorani „Vuković centra“ u Sikirevcima 19. Smotrom pučkih igrokaza. Tko će sve sudjelovati, rekao nam je predsjednik Folklornog ansambla Brod i glavni organizator cijele ove priče Josip Perčević:

 

- Evo nas na početku godine i na početku ovogodišnjeg programa Brodskoga kola, 58. po redu. Evo nas u Sikirevcima, zajedno s Kulturno-umjetničkim društvom „Sloga“ koji već tradicionalno organizira svoju Sikirevačku poredovnicu, a svake godine uz nju idu i programi najstarije smotre. Sve započinje prvim ovogodišnjim programom, odnosno Smotrom pučkih igrokaza. I ove ćemo godine imati priliku barem malo zaboraviti i na koronu i na sve nedaće te se pokušati razveseliti i nasmijati. Naime, u programu ćemo vidjeti članice i članove Kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ iz Beravaca, kao i gđu Kaju Lalić iz Slavonskog Kobaša. Nadalje, nakon nekoliko godina stanke, vidjet ćemo i domaćine, članove KUD-a „Sloga“ iz Sikirevaca, koji će prikazati svoj novi igrokaz. Zbog toga nam je posebno drago.

 

Uz programe ovogodišnje Smotre pučkih igrokaza, predstavit ćemo i knjigu prof. Zvonimira Toldija „Nije bilo triput!“. To je knjiga pučkih monologa, a ovo je prigoda da i vidimo dva monologa iz te knjige. Izvest će ih članica KUD-a „Eugen Kumičić“ iz Slavonskog Broda, gđa Eva Janeš, te gđa Irena Matković iz Starog Slatinika. Još bih želio najaviti i nastup jednog atraktivnog Ženskog vokalnog ansambla „Zwizde“ iz Zagreba. To je ansambl u kojemu su članice i sa našega područja, poput Sikirevaca, a inače se sastoji od studentica koje borave u Zagrebu. Posebno smo zadovoljni i ponosni jer je naša Brođanka iz glazbene obitelji Novosel, Lucija, i voditeljica ovoga ansambla. Tako da, zasigurno ćemo uživati u slavonskim napjevima koje ćemo čuti od naših Zwizda- govori Perčević i poziva: Pozivam sve one koji i inače prate programe Brodskoga kola, sve one koji vole tradiciju i tradicijski folklor, neka i ovoga puta budu s nama.

 

Siguran sam da ćemo uživati. Napominjem da se moramo pridržavati epidemioloških mjera, a to znači da moramo imati potvrde i maske, uz propisani razmak između stolica. Uživajmo u prvom ovogodišnjem programu 58. Brodskog kola!