Danas je povodom 25. godišnjice Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod održano deveto u nizu predavanje Miroslava Akmadže na temu „Katolička crkva i hrvatsko proljeće“.

Miroslav Akmadža znanstveni je savjetnik čija su glavna područja istraživanja hrvatska povijest nakon Drugog svjetskog rata i crkveno-državni odnosi. Još je u najavnom programu izjavio kako su na suzdržan odnos Crkve i njezina vodstva u Jugoslaviji uvelike utjecali politički događaji znani kao hrvatsko proljeće jer su se odvijali upravo u vrijeme poboljšavanja crkveno-državnih odnosa u Jugoslaviji te nedugo nakon ponovne uspostave diplomatskih odnosa Jugoslavije i Svete Stolice (1970. godine) i Titova posjeta papi Pavlu VI. 1971. godine.

Upravo su ta politička događanja utjecala i na unutarcrkvena zbivanja i crkveno-državne odnose. Naime, Svetoj Stolici nije odgovaralo zaoštravanje političkih prilika u Jugoslaviji, već im je cilj bio očuvanje stabilnosti i jedinstva Jugoslavije. Iako se većina hrvatskih biskupa zalagala za suzdržanost bojeći se mogućeg progona Crkve, manji je dio biskupa, predvođen predsjednikom Biskupske konferencije i zagrebačkim nadbiskupom Franjom Kuharićem, smatrao nužnim oštriju reakciju s obzirom na postupke vlasti prema onima koji su tražili promjene odnosa u Jugoslaviji.

Ova je godina zapravo 50. obljetnica od hrvatskoga proljeća te je, stoga, Akmadža održao prigodno predavanje o ulozi Crkve u to vrijeme. Ističe kako je politika uvijek vezana uz Crkvu, koliko god se to nastojalo prikriti.

– Ne može se odvojiti politika od Crkve, koliko god se to formalno i riječima nastoji. Bez obzira na to kakva je vlast, svaka voli imati Crkvu blizu sebe, upravo zbog njezinog snažnog utiska na puk. Svi žele biti u dobrim odnosima s Crkvom i ne žele zaoštravati odnose. Danas je sve politika. Čak i kada se biskupi nastoje ne izražavati politički, svaka se njihova izjava tumači upravo tako.

U današnjem demokratskom društvu politika je ta koja utječe na Crkvu, smatra Akmadža. Rijetko se kad slušaju savjeti i ideje Crkve te je cilj ne zaoštravati odnose pa predavač tvrdi da Crkva nema zapravo nikakav utjecaj na politiku.