Na 41. Kongresu Europskog udruženja vojnih novinara (EMPA), koji se od 5. do 8. listopada održava u Zadru, održan je izbor najboljih vojnonovinarskih tekstova, fotografija i filmova u 2020. godini. U kategoriji najboljeg filma pobijedio je “Mi smo Hrvatska vojska” u produkciji Odjela multimedijalnih sadržaja Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Riječ je o kratkom filmu produciranom povodom 30. obljetnice utemeljenja Hrvatske vojske, koji opisuje njezin put od Domovinskog rata u kojem je obranila i oslobodila Hrvatsku, pa sve do današnjih dana.

U sklopu Kongresa EMPA-e, sudionicima su u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” prikazane neke od sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, što je uključivalo i atraktivnu obučno-vježbovnu demonstraciju akroskupine “Krila Oluje”.

Na ovogodišnjem kongresu, čiji je domaćin i suorganizator Ministarstvo obrane RH, sudjeluje 30 članova EMPA-e iz deset zemalja, uključujući djelatnike Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a. Prvi hrvatski vojnostručni časopis Hrvatski vojnik u punopravnom je članstvu EMPA-e od 2002. godine.

Antun Brađašević