Još jedna izložba Save koja govori da je početak ove kolonije daleko iza nas. Naime, četrdeset i jedna godina je prošla od početka, a njena privlačnost je još dovoljno snažna za jedinstveno likovno okupljanje i davanje mjesta živom likovnom jeziku. Izložba četrdeset prvog saziva Akvarelističke kolonije „Sava“ iz 2020. otvara se u petak 10. rujna u 20 sati u Galeriji „Ružić“.

Slikari tog saziva okupili su se u izvanrednim okolnostima u vrijeme pojave pandemije Covida -19, prošle godine kada su sva javna okupljanja bila ograničena. U sazivu su sudjelovali uglavnom Brođani uz gostovanje nekolicine autora koji su poslali svoje radove, a 41. saziv kolonije činili su Mato Jurković, Josip Majić, Ivan Katić ,Zvonimir Petanović, Branimir Pešut, Ivana Kutuzović, Željka Perković, Josipa Čeliković, Josip Šimić, Ante Babić, Antun Boris Švaljek , Josip Švaljek,Ivica Kurtz i Snježana Đirlić Bošnjak.


 

- Akvarel je majstorski medij i ono što kod njega fascinira je njegova neposrednost izvedbe odnosno način kako površina papira reagira na dodir kista i pigmenta otopljenog u vodi i stvara emocionalnu reakciju kod slikara. Ovo je vrlo direktan medij koji ne trpi sporost u slikanju dok se papir natapa slojevima boje. Ovo nije medij koji se u potpunosti do kraja mora kontrolirati; ostavlja se mjesta i za vodu da učini svoj prilog procesu stvaranja slike i tu se krije njegova ljepota. Puno toga što se na papiru događa, kad se određene boje stave jedne pored drugih, jednostavno se ne može objasniti. U rukama majstora njegova ljepota dolazi do punog izražaja; ljepota rukopisa, boja, iščitava se u našim očima i konačno pozitivne emocije nas preplave… S bjelinom papira sve počinje i slikarski tragovi koji na njoj ostaju tijekom boravka u brodskom site-specific atelijeru na otvorenom pruža umjetniku mogućnost reagiranja prije svega na savski pejzaž ili pejzaž Slavonije ili pak nešto drugo što boravak ovdje može iznjedriti i potaknuti. Ograda nema slikarska , slikarska sloboda je zajamčena. Akvarelisti - promatrači u akciji i na djelu, odabiru opširnost ili sažetost, brzinu ili sporost, dabiru detalj ili cjelinu…Tema može biti sve do čega oko i mašta dopiru. Njihov slikarski svijet se oslanja manje ili više na njegovu imaginaciju koju djelom potvrđuju- pojasnio nam je Branimir Pešut, voditelj kabineta akvarela.


 

U 42. saziv pozvani su akademski slikari Duje Jurić, Damir Facan, Bruno Bulaja, Fran Ferković , Andreja Hotko Pavić, Mirela Blažević i Estera Peruzović, a njihova djela brodska će publika moći vidjeti sljedeće godine.