Na izložbi "Alfa Art" koja se otvara večeras u 19:00 sati bit će predstavljeni radovi brodskih umjetnika amatera, o čemu nam je nešto više rekla Josipa Čeliković, magistra pedagogije i voditeljica likovnih radionica.


-Kako je sve počelo? Iz potrebe za kontinuiranim likovnim stvaralaštvom  u udruzi Književno-likovnog društva Berislavić pokrenula sam tečaj odnosno Školu crtanja i slikanja. Udruga osoba s invaliditetom "Loco-Moto" ustupila nam je prostor za rad. Tečaju se pridružilo nekoliko njihovih članova, polaznici koji djeluju u sklopu drugih udruga ili organizacija te amaterski umjetnici koji stvaraju skriveni u svojim domovima. Oformili smo grupu od desetak aktivnih polaznika različitih starosnih dobi koji su već posjedovali određeni talent i ljubav prema likovnoj umjetnosti- opisuje Josipa same početke, te nastavlja.


-Unazad 18 mjeseci, jednom tjednom smo se nalazili dok smo u vrijeme lockdown-a komunicirali i radili online. Počeli smo sa osnovama crtanja: crtanje motiva olovkom, ugljenom i bijelom kredom prema reprodukciji, crtanje kompozicije i portreta prema promatranju, a zatim smo prelazili na slikarske tehnike: tempera, akril, suhe i uljane pastele, ulje i kolaž te istraživanje proporcija i anatomije lica, ruku i figure tijela. Tokom rada individualno sam prilagođavala tehnike i motive ovisno o sklonostima i potrebama polaznika. Dodali smo i notu povijesti umjetnosti kroz razmjenu informacija o životu i radu umjetnika iz prošlosti i o suvremenim živućim umjetnicima te smo tako objedinili teoriju umjetnosti i praksu- pojašnjava Čeliković.


-Ovom izložbom publici želimo ukazati na važnost tradicionalnih tehnika i motiva te ozbiljnost u pristupu radu koja zaobilazi amatersku nesigurnost i kič.
Izložbeni prostor Gradske knjižnice prepoznali smo kao idealan prohodan prostor kako bi se predstavili građanima jer umjetnost oplemenjuje, a bez publike gubi svoju svrhu.
Ovim putem pozivamo vas na svečano otvorenje izložbe pod nazivom "Alfa Art" koje će se održati u utorak 7. rujna 2021. u 19h. Izložbu možete pogledati do 30. rujna u radnom vremenu Gradske knjižnice- zaključuje Čeliković.

/nm/