U Muzeju Brodskog Posavlja otvorena je dugoočekivana izložba "Barun Trenk – Novo lice legende" organizirana u suradnji Muzeja grada Brna, Kapucinskog samostana i Masarykovog sveučilišta.

Na izložbi su predstavljeni rezultati antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranom tijelu Franje Trenka. Na temelju CT snimaka i uzoraka mekog tkiva izrađena je rekonstrukcija njegovog lika i virtualna animacija. Također, izneseni su i manje poznati detalji iz njegovog života – od kojih bolesti je bolovao, zašto je šepao, koliko je bio visok..
 
Barun Franjo Trenk (1711.-1749.) bio je vješt vojskovođa, neustrašiv ratnik, pustolov, vođa pandurske pukovnije koja je uspješno ratovala za caricu Mariju Tereziju u ratu za austrijsko nasljeđe (1740.-1748.) u Šleskoj, Austriji, Bavarskoj, Češkoj i stekla reputaciju vrhunski obučenih i hrabrih vojnika. Diljem Europe pronosile su se priče o njihovim vojnim podvizima, a u Hrvatskoj su barun Franjo Trenk i njegovi panduri stekli neupitan status legende. Optužen za zločine, neposluhe i pronevjeru osuđen je 1747. godine na smrtnu kaznu koju je Marija Terezija izmijenila u kaznu doživotnog zatvora gdje je i umro 1749. godine.
 
S obzirom na to da je otac baruna Franje Trenka, pukovnik Ivan Trenk, bio zapovjednik brodske tvrđave (1723.-1732.) te da je u djetinjstvu i Franjo povremeno boravio u Brodu razlog je više što će ova dokumentarna, povijesna, edukativna izložba biti predstavljena i Brođanima.
 
Muzej posjetite svakog radnog dana i nedjeljom u nepromijenjenom terminu!