Na poziv Kulturno-umjetničke udruge Sladorana iz Županje, KUD Tkanica iz Linza sudjelovala je ovog vikenda na tradicionalnom, 53. Šokačkom sijelu u Županji.

U subotu je Tkanica odličnim nastupom i koreografijom plesova bizovačkog kraja nastupila na Folklornim večerima Sijela, a u nedjelju je bila na karnevalskoj povorci.

KUD Tkanica je osnovana u prosincu 2019. godine, a trenutačno broje tridesetak plesača i plesačica. Umjetnički voditelj i koreograf im je svećenik don Nikola Vidović.

– Nastali smo jer smo Slavonci iz inata, vježbamo dva puta tjedno i trudimo se nezamesti hrvatsku tradiciju i običaje već nastojimo ih održati i naučiti djecu iseljenika kako se nekada živjelo u našoj Domovini! Motiv našeg KUD-a je: Jedan više u folkloru – jedan manje na ulici! – kazao je za Kroativ Žarko Banović, predsjednik KUD-a Tkanica Linz.

Ovom prilikom razgovarali smo s predsjednikom KUD Tkanica iz Linca Žarkom Banović, našim Slavoncem iz Sikirevaca:

035- KAKO STE SE ODLUČILI I PREDSTAVITI SVOJU DOMOVINU NA 53. ŠOKAČKOM SIJELU U ŽUPANJI?

Ž-B. - Stigao nam je poziv od gosp. Ivana Zlatunić (KUU - KRISTAL-SLADORANA), sa zadovoljstvom smo se odazvali na poziv da se predstavimo u našem malom slavonskom gradu, predstavili smo se plesovima Bizovca i Draganičkog kraja. Nastup u Županji se stvarno desio spontano i to je naš prvi službeni nastup kao KUD TKANICA.

035 - KOLIKO DUGO DJELUJETE KAO KUD U AUSTRIJI?

Ž.B. - Kao KUD u Austriji djelujemo od prosinca 2019. godine. Nastali smo tako što smo u dogovoru s don Nikolom, kojeg zovemo od milja don Ferdo, praktički na njegovu inicijativu, evo nas sad ozbiljan KUD. Također je bila ideja oko KUD-a okupiti sve naše Slavonce, i mlade i stare na području Linza, što je sad već preraslo u ozbiljnu plesačku skupinu. Ima nas 30-ak plesnih, i 10-ak podupirućih članova.

Umjetnički voditelj nam je Nikola Vidović, naš Slavonac iz Vinkovaca, koji je ujedno i župnik u Austriji., Nikola je i tvorac našeg slogana "Jedan više na folkloru, jedan manje na ulici".

Trudim se što više i na što bolji način prezentirati našu domovinu ovdje u Austriji, također sam i organizator već tradicionalnih Slavonskih večeri ovdje u Linzu, jedno prelijepo druženje Hrvata, koji žive ovdje u Linzu pa i šire.

Ono što mogu obećati da hrvatska tradicija neće izumrijeti, niti ovdje u Austriji, i sasvim sigurno će biti još bolja, veća i prepoznatljivija, - rekao je za 035portal predsjednik KUD-a Tkanica Žarko Banović