Mihaela Turkalj iz Cerne (Vukovarsko srijemska županija) najljepša je djevojka u izvornoj slavonskoj narodnoj nošnji, Dijana Janečić iz Voćina (Virovitičko podravska županija) najljepša je pak među snašama, dok je Matej Dorić iz Svilaja (Brodsko posavska županija) pobjedio u kategoriji momaka! Rezultat je to još jedne prekrasne manifestacije Mladost i ljepota Slavonije - jubilarne 50. po redu revije djevojaka, snaša i momaka u slavonskom narodnom ruhu koja je u organizaciji KUD-a ‘Šokadija’ i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH održana u subotu, 18. veljače u Starim Mikanovcima. Natjecatelji(ce) su bile iz svih županija u kojima se nosi(lo) tradicionalno slavonsko narodno ruho (Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska).

Upravo je Matej Dorić posebno oduševio i ocijenjivačku komisiju u sastavu mr. sc. Ljubica Gligorević, prof. Vesna Kolić Klikić i dipl. etnolog Mirela Ravas, ali i brojnu publiku u mikanovačkom Domu kulture, predstavivši na originalan način svoju mušku narodnu nošnju: na pozornicu je, naime, ušao na karikama (saonicama) koje pokreće s dva štapa (kolca), prikazujući kako je išao na klizanje od Svilaja do Novog Grada po zaleđenoj Savi!

„Ovo je zimska slavonska muška nošnja, na glavi imam šubaru, nosim šlinganu rubinu s motivima, a preko nje kožu s ogledalcima. Preko svega imam valjani jankel na jabuke. Na sebi imam rajtozne,a na nogama obojce i opance kajišare. Preko sebe imam kožnu torbu, a u njoj malo rakije i slanine te karte za belu“, opisao je Matej svoju nošnju koja se nekoć nosila u hladnm zimskim mjesecima tj. od jeseni do proljeća, obično na prela i čijala te ostale manje svečane prigode.

Prije samog početka revije članovi KUD-a "Šokadija" Stari Mikanovci i svi gosti odali su počast pljeskom zahvalnosti nedavno preminulom dugogodišnjem producentu revije djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama Marku Martinoviću Ferdi (1949.-2017.). Nakon nastupa domaćega KUD-a "Šokadija" i pozdravne riječi predsjednika KUD-a Tomislava Raića, načelnika Općine Stari Mikanovci Marija Milinkovića, vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića i ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac, uslijedila je revija 8 snaša, 8 momaka i 8 djevojaka u narodnim nošnjama.

U programu su nastupili i Muška pjevačka skupina KUD-a "Šokadija" Stari Mikanovci, Stjepan Gašparović, TS "Berde Band", Marija Pavković Snaša i Mikanovački tamburaši. Nakon revije, održana je tradicionalna slavonska zabava i večera uz TS "Berde Band", Mariju Pavković Snašu i mikanovačke tamburaše. U foajeu škole održan je i etno sajam na kojem su svoje radove izložili Tradicijski obrt Ivanković i Rukotvorine Benčević iz Vinkovaca.

Inače, manifestaciju Mladost i ljepota Slavonije već dugi niz godina podupire i Ministarstvo kulture RH, a godine 1994. uvrštena je među najvažnije tradicijske manifestacije Slavonije. Kroz pola stoljeća postojanja i kontinuiranog održavanja priredba je značajno doprinjela očuvanju tradicijske kulture Hrvata Šokaca s prostora Slavonije i Srijema.

Ivica Vlašić
Fotografije: Dražen Bota