Naslovna / Informacije i vijesti / Kolarić: Ohrabrujem prelazak na online nastavu, pogotovo za srednje škole

HRVATSKA

Kolarić: Ohrabrujem prelazak na online nastavu, pogotovo za srednje škole

Kolarić dodaje kako su kolege s kojima je u kontaktu stava da kad već imamo ovako snažne mjere da bi dodatna korist smanjenja kontakata među ljudima dala dodatan efekt.

Kolarić: Ohrabrujem prelazak na online nastavu, pogotovo za srednje škole
  • 2020-12-07 09:17:00

Branko Kolarić, epidemiolog i član Vladina znanstvenog savjeta, Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a i pročelnik za obrazovanje Grada Zagreba Ivica Lovrić gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i govorili o situaciji u školama i kako se nose s koronavirusom.

- Djeca nisu primarno simptomatski zaražena, koliko sam imao priliku vidjeti prošli tjedan u nekim segmentima. Testirano je između 2 i 2 i pol tisuće učenika. Ako zaraženost djece, asimptomatska zaraženost učenika bude veća od prosječne zaraženosti ili zaraženosti odraslih koji su testirani u školama, onda ćemo razmišljati o uvođenju C modela. Ukoliko bude manje, preostaje nam nastaviti ovim modelom nastave, rekao je Lovrić.

Branko Kolarić je rekao kako već neko vrijeme govori da zbog opće epidemiološke situacije ohrabruje prelazak na online nastavu, pogotovo za srednje škole.

- Najbolje je za djecu da su u školama, ali u ovom trenutku kad imamo veliku zaraženost u cijeloj državi i kad smo poduzeli sve druge mjere i zatvorili neke objekte, da bi se mogao postići maksimum učinka, racionalno je razmišljati o prelasku škola na online. Jedan razlog je smanjenje gustoće kretanja u gradskom i međugradskom prijevozu. Drugi razlog je to što dolaze blagdani i što ćemo se družiti u obiteljima, a tako bi djeca bila u nekoj vrsti samoizolacije, dva tjedna karantene pa bi došlo do manjeg prijenosa zaraze za blagdane, rekao je.

Kolarić dodaje kako su kolege s kojima je u kontaktu stava da kad već imamo ovako snažne mjere da bi dodatna korist smanjenja kontakata među ljudima dala dodatan efekt.

Ivica Lovrić je rekao kako je trenutno od 114 osnovnih zagrebačkih škola, četiri su na modelu C i to samo učenici od petog do osmog razreda jer je puno razrednih odjela u samoizolaciji.

- Puno je učenika u samoizolaciji i onda je praktički nemoguće organizirati nastavu redovitim putem. Od 66 srednjih škola, 11 ih je na C modelu. Od tih 11, 3 su na C modelu zbog pomoćnog tehničkog osoblja, spremačice su u samoizolaciji pa nema tko održavati čistoću i nužnu higijenu.  I kad uvodimo C model u zagrebačkim školama i Hrvatskoj ne uvodimo to zato što ima puno zaraženih učenika, nego što je puno u samoizolaciji, rekao je.