Hrvatski građani krajem godine suočit će se s novim valom poskupljenja, jer cijene svinjetine, prema procjenama proizvođača, skaču za čak 30 posto. Proizvođači se pripremaju za zimu u kojoj će, kažu, biti najmanje svinjokolja u slavonskim dvorištima u posljednjih nekoliko godina, a rast cijena samo dodatno pogoršava situaciju. Ministarstvo poljoprivrede, međutim, tvrdi da nema opravdanih razloga za poskupljenje.
Svinja u slavonskim dvorištima je sve manje, a afrička svinjska kuga dodatno je ubrzala negativni trend. Ove godine svinjokolje će biti manje nego ikad, a cijena svinjetine i proizvoda od nje nastavit će rasti.
"Domaći slavonski specijaliteti su uvijek traženi, ali s ovakvom situacijom, svinja je sve manje i sve skuplje," izjavio je poljoprivrednik Dražen Strukar, čije svinje nisu pogođene afričkom svinjskom kugom, pa će on ipak pripremati tradicionalne proizvode poput kulena, kobasica, čvaraka i slanine.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji, virusom afričke svinjske kuge zaraženo je 1100 gospodarstava. Samo mali broj se uspio oporaviti, dok su mnogi uzgajivači pogođeni i dodatnim administrativnim problemima. Antun Golubović, uzgajivač svinja, ističe kako proizvođači nemaju podršku: "Nas nitko ne prima na sastanke, a mi se borimo s tipizacijama objekata i sporom veterinarskom inspekcijom."
Hrvatska je prošle godine smanjila proizvodnju svinjetine za 20%, a uvozom se pokriva čak 50% potreba domaćeg tržišta. "Nažalost, problemi zbog afričke svinjske kuge događaju se i u Europskoj uniji, što dodatno smanjuje proizvodnju. Kao uvoznici, osuđeni smo na sve skuplji uvoz," objašnjava uzgajivač Krešimir Kuterovac.
Za građane, situacija je sve teža. Cijena kilograma žive vage prošle je godine iznosila 2,80 eura, a ove godine može narasti i do 3,50 eura. Mnogi su već sada šokirani cijenama u trgovinama.
"Prošle nedjelje sam za kilogram mljevenog mesa platila 10 eura, pa to je strašno! Nekad je to bilo 25 kuna, a sad je to 75," kazala je Andreja iz Zagreba, dok Ruža iz Zagreba dodaje: "Sve samo dižu cijene, ništa više nije pristupačno."
Proizvođači su također nezadovoljni. Antun Golubović, koji godinama proizvodi suhomesnate proizvode u vlastitom dvorištu, ističe kako će ove godine cijene biti još više nego lani. "Na selu smo navikli klati za svoje potrebe, ali s ovim cijenama sve će biti skuplje, a prošle godine je već bilo skupo."
Iako Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da nema opravdanih razloga za poskupljenja i da je broj svinja u Slavoniji veći nego prije pojave afričke svinjske kuge, proizvođači i potrošači jasno vide drugačiju sliku. Svinjokolje su sve rjeđe, a cijene mesa i suhomesnatih proizvoda nastavljaju rasti, ostavljajući mnoge u neizvjesnosti kako će se nositi s nadolazećim zimskim troškovima.