Naslovna / Parlamentarni izbori / Kapetanica glazbe u Slavonskom Brodu

KONCERTI

Kapetanica glazbe u Slavonskom Brodu

Među prvim pjesmama, izvedena je pjesma „Kuda plovi ovaj brod“, koji je za brodsku publiku bio simboličnog značaja kao i za Radojku.

Kapetanica glazbe u Slavonskom Brodu
035portal
  • 2016-05-04 19:56:19

Sinoć je u Kazališno – koncertnoj dvorani Ivane Brlić – Mažuranić , cjelovečernji koncert, donacijskog karaktera održala hrvatska glazbena diva Radojka Šverko. Žena osebujnog glasa došla je u Slavonski Brod na poziv organizatora koncerta Lions Cluba Brođanka održati donacijski koncert za Društvo multiple skleroze Brodsko – posavske županije.

- U Slavonskom Brod sam zadnji put bila poluprivatno, poluprofesionalno 1996. godine. Bilo je to neposredno nakon onih ratnih zbivanja kada su nam srca još nekako drugačije tukla. Možda je to od silne buke i uzbuđenja koje su nam donijele protekle godine. Nakon toga moje srce je izdržalo 2 infarkta.

- U ovih 50 godina bavljenja ovom djelatnošću prikupila sam poveći broj humanitarnih koncerata u zemlji i inozemstvu, ukljućujući i koncerte sakralne glazbe. Željela sam doći u Slavonski Brod i ovo je za mene poseban koncert i poseban praznik. Slavonski Brod zaslužuje ovakav koncert i dugo sam čekala na ovaj događaj. Slavonski Brod zaslužuje najviše što ja mogu dati.

Među prvim pjesmama, izvedena je pjesma „Kuda plovi ovaj brod“, koji je za brodsku publiku bio simboličnog značaja kao i za Radojku. Naime, ova pjesma je njoj od simboličnog značaja jer ju je nakon nastupa na Splitskom festivalu 1970. Godine „ iznjedrila“ na estradnoj sceni, kako sama ističe i nakon pjesme dodaje – Zna se kuda ide ovaj Brod.

Na Melodijama Istre i Kvarnera (MIKu) 1969. godine kao srednjoškolku zamjetio ju je Alfi Kabiljo. Te godine nastupala je prvi put na inozemnom natjecanju, kao zamjena za slovensku pjevačicu Tatijanu Gros koja je slomila nogu te je bila u nemogućnosi ići na natjecanje.

Alfi Kabiljo vodi je na natjecanje – Festival del Atlantico na Kanarskim otocima.

- Zatim su slijedili pozivi i nastupi u Madridu, Barceloni, Palma de Mallorci, Rio de Janeiru, Tokyu, Los Angelesu, Puerto Ricu, Seulu, pa ponovno Tokyo, Melbourne, Sidney. Nakon toga vukao me povratak u domovinu, ipak sam ja Hrvatica. U Hrvatskoj sam željela djecu odgajati, a u inozemstvu se ne može više i bolje zaraditi osim ako više ne radiš. Takve stvari donose lošu i nezdravu stranu života. Ja sam to sve upoznala kao mlada u svijetu showbiznisa i takvom svijetu sam davno rekla doviđenja.

Svjetski showbiznis donosi brojne ovisnosti, a Radojka ističe – Ovisna sam samo o ovom podneblju koje me iznjedrilo, ali svjesna sam da u svjetskim razmjerima nisam stekla ime.

Na festivalu na Malti i na festivalu u Firenci pobijedila je Davida Bowiea.

- Ja se nisam nikad osjećala manje vrijedna od svjetskih pjevačkih zvijezda. Dokazivala sam se na pozornici i na taj se način izgrađivala.

Radojka kaže da u svom privatnom životu ili glazbenom polju, padovi ju nikad nisu obeshrabrivali, - ostala sam uvijek čvrsto na zemlji.

Brodska publika bila je oduševljena dvo i pol satnim koncertom te ju je nakon svake pjesme nagrađivala pljeskom. Tko nije bio na koncertu ove hrvatske dive, nažalost nikad neće znati kako zvuče pjesme Beatlesa, Tine Turner, Bryana Adamsa i ostalih glazbenih velikana. Ne žalite previše za propuštenom prilikom jer Radojka Šverko obećala se vratiti u Slavonski Brod.