Naslovna / Informacije i vijesti / KANADA Uvođenje u službu Brođanina vlč. Dinka Kalmara

INFORMACIJE I VIJESTI

KANADA Uvođenje u službu Brođanina vlč. Dinka Kalmara

Euharistijsko slavlje te uvođenje u službu vlč. Kalmara 11. rujna 2016. godine prevodio je pomoćni ottawski biskup Christian Riesbeck.

KANADA Uvođenje u službu Brođanina vlč. Dinka Kalmara
035portal
  • 2016-09-24 12:55:40

Devet mjeseci nakon smrti vlč. Adama Tabaka koji je bio župnikom župne zajednice Sv. Leopolda Mandića u Ottawi, službu je preuzeo novi župnik vlč. Dinko Kalmar. Euharistijsko slavlje te uvođenje u službu vlč. Kalmara 11. rujna 2016. godine prevodio je pomoćni ottawski biskup Christian Riesbeck. Slavlju je prisustvovao veliki broj vjernika, među kojima i veleposlanica Republike Hrvatske u Kanadi, Marica Matković. Na početku svečane mise, koju su uveličali mladi tamburaši u hrvatskim narodnim nošnjama, biskup Riesbeck izrazio je radost zbog uvođenja novoga župnika te zahvalio nadbiskupu Hraniću za poslanog mladog svećenika.

Nakon propovjedi mons. Riesbecka, u kojoj je osvijetlio vjernicima značenje župničke službe, Ivan Basar, predsjednik crkvenog odbora pročitao je dekret nadbiskupa Terrenca Prendergasta o imenovanju župnika. Biskup Riesbeck zatim je započeo obred uvođenja te je vlč. Kalmara poveo do krstionice - u kojoj će mnoge pridruživati narodu Božjem; do ambona s kojega će naviještati Riječ Božju, do oltara na kojem će prinositi euharistijsku žrtvu; do ispovjedaonice u kojoj će opraštati grijehe; do ulaza u crkvu te svetohraništa pred kojim će moliti za povjerenu mu zajednicu. Na kraju obreda, pred biskupom i okupljenim župljanima, vlč. Kalmar obnovio je svoja svećenička obećanja i dao župničku prisegu. Uslijedila je svečana objava biskupa da je vlč. Kalmar novi župnik ove zajednice te mu je izražena dobrodošlica, na što su župljani ustali i pozdravili ga velikim pljeskom.

Na samom kraju, novi župnik obratio se prisutnom biskupu i župljanima na hrvatskom i engleskom jeziku. Uslijedio je himan „Tebe Boga hvalimo“, blagoslov biskupa Riesbecka te pjesma „Zdravo Djevo“. Okupljena župna zajednica, biskup i novi župnik druženje su nastavili uz ručak u crkvenoj dvorani.

Marko i Slavica Vuletić