Naslovna / Informacije i vijesti / Kako izgleda posao fitness instruktora?

ZDRAVLJE

Kako izgleda posao fitness instruktora?

Kako izgleda posao fitness instruktora?
Portal035
  • 2023-04-26 20:00:28

Koliko ste puta i sami prokomentirali neke od instruktora fitnessa ili trenera koji svoj posao i dnevnu rutinu objavljuju na društvenim mrežama? Ako niste, onda ste se barem kretali u društvu u kojemu se to zanimanje često nalazi na meti. Idemo vidjeti koliko je zapravo posao instruktora fitnesa u teretani težak, odnosno lagan (kako postoji uvriježeno mišljenje).

 

  1. Stjecanje zvanja - da biste mogli raditi kao instruktor fitnessa u teretani ili trener, glavni preduvjet je steći zvanje. Ako niste završili kineziološki fakultet, danas je moguće završiti osposobljavanje za instruktora fitnessa u teretani, no to nije garancija da ćete za par mjeseci koliko osposobljavanje traje, imati sve u malom prstu. Tu dolazimo do sljedeće točke, a to je:                           

  2. Stalna edukacija - završili vi fakultet ili tečaj od par mjeseci, pred vama je dugi period učenja, educiranja u području koje vas zanima, stjecanje iskustva i u konačnici rada na sebi. Da biste svojim klijentima mogli prenijeti određeno znanje i objasniti kako pojedini procesi funkcioniraju u praksi, a ne samo u teoriji, to ćete najbolje napraviti ako se i sami upustite u te procese.

  3. Rad s ljudima uživo i/ili ONLINE - bez klijenata ćete teško ostvariti funkciju svoga zvanja. U počecima je teško i potrebno je odreći se puno toga, ali vjerujte mi - isplati se! Kao početnica instruktorica fitnessa sa svojim sam klijentima radila besplatno. Stjecala sam samopouzdanje, gradila imidž i ispitivala svoje mogućnosti. Kada ovladate radom s ljudima 1 na 1, tada se možete upustiti i u ONLINE vode, no nemojte misliti kako je takav oblik rada lakši. Prevarili biste se kada biste znali koliko tek tu posla ima.

  4. Praćenje napretka - da bi Vaši klijenti mogli napredovati, morate ih kontinuirano pratiti. Vaganje, mjerenje, praćenje progresije koju ostvaruju na treninzima samo su dio onoga što je zadatak vas kao trenera, a neizbježno je još nešto, a to je sljedeća stavka:

  5. Svakodnevna podrška - osim što ste trener, vi ste i prijatelj, savjetnik, onaj koji neumorno sluša i potiče. Vi motivirate, disciplinirate i prenosite znanje. Vi ste jedan veliki kotač u procesu vašeg klijenta i niste tu samo tih sat vremena koliko trening traje, već svaki dan.