Znate li da grad Slavonski Brod ima jedinstveni kolačić? Zove se tiritl, a prema riječima vlasnice kulinarske radionice u centru grada, Jozefine Birindžić, riječ je o suhom kolačiću kvadratnog oblika od prhkog tijesta punjenog orasima ili makom, koji je nastao u Brodu na Savi prije dva stoljeća. Jozefina ga je odlučila promovirati kao Brodski kolač, jer ga nema nigdje drugdje, a recepturu je pronašla preko brodskog povjesničara, gospodina Toldija, koji je pak za njega saznao od jedne starije Brođanke.
I dok je ova priča u lokalnim krugovima o promociji kolačića poznata još od 2015., a recept je objavljen 1937. godine, kolačić jednostavno nikako da "zaživi" i ostvari svoj puni potencijal; kao što su, primjernce, ostvarili neki drugi tradicionalni slatkiši- arancini, kroštule, rožata, fritule, bruštulane mendule... Tako ni ove godine tiritl neće biti moguće kušati na slavonskobrodskom Adventu niti kupiti u suvenirnicama ili ugostiteljskim objektima.
Tiritl bi trebao postati jestivi brodski suvenir, tvrdi naša dokazana majstorica kuhanja slaniša i slatkiša, blogerica i kolumnistica, a prije nekoliko dana razgovarala je s Domagojem Jakopovićem, poznatijim pod nadimkom Ribafish, kojem je i objasnila otkuda je nastala ova divna ideja puna potencijala, a koju nažalost nitko od lokalnih stručnjaka u turizmu još uvijek nije prepoznao.
- Tih godina su se još na veliko čitale novine, mi imamo Brodski list Posavska Hrvatska u kojem je gospodin Toldi imao stalnu kolumnu i pisao o običajima i svemu vezanom za Brod i okolicu. Između ostaloga sam jednom pročitala da je napisao kako se krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća u gospodskim kućama u Brodu u vrijeme maškara maskiralo, veselilo, održavani su plesovi i domjenci na kojima su se između ostalog pravili suhi kolačići, pa i tiritli. Ime mi je zvučalo jako simpatično, kao da je neki lik iz bajki naše sugrađanke I. B. Mažuranić, pa sam se dosjetila da bih mogla pokušati nešto s time napraviti. Kontaktirala sam Toldija, pitala je li to u redu, hoće li se netko možda buniti. Kako je rekao da je sve OK, tako sam krenula u razrađivanje ideje. Brod nema ništa tako ‘svoje’, pa mi je to bila nit vodilja. Ne znam tko je autorica ili bolje reći vlasnica recepta koji je gospodin Toldi pronašao i o kojem je pisao. To mi nije rekao, a prošlo je već i puno godina od tada, tako da se možda sada netko i javi, poručila je Birindžić
Ostatak razgovora pročitajte na Jozefina Birindžić: Pobjednica showa 321 Kuhaj ponosno predstavlja Brodski tiritl!
U hrvatska kina uskoro stiže “260 dana”, film nastao prema potresnom...
24.10.2025. u 20:00
Od 3. listopada 2025. službeno kreću nove besplatne STEM radionice i aktivnosti...
24.10.2025. u 17:30
Plave linije nikada same po sebi nisu znak reda. Nekada su samo trag promjene ko...
24.10.2025. u 15:00
VUKOVAR – Dana 20. studenoga 2025. godine, u sklopu Dana sjećanja na žrtvu...
24.10.2025. u 12:30
Teške prometne nesreće na hrvatskim autocestama nažalost nisu rijetkost,...
23.10.2025. u 17:30
Samo nekoliko sati nakon što je 035portal jutros objavio tekst o mogućem...
23.10.2025. u 14:34
U Slavonskom Brodu, gradu koji pamti industrijske havarije i trovanja zrakom, po...
23.10.2025. u 10:00
Slavonski Brod ponovno postaje grad oznaka, crta i novih parkirališnih zo...
21.10.2025. u 20:00
Posljednjih dana mnogi stanovnici Slavonije, kao i ostatka Hrvatske, vode istu b...
21.10.2025. u 17:30
GORNJA VRBA – Ministarstvo zaštite okoliša i z...
21.10.2025. u 15:00
SLAVONSKI BROD – Danas, povodom 6. Nacionalnog dana sigurnos...
21.10.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Prije svega pola sata u Naselju kralja Tomislava započeli...
21.10.2025. u 07:30
Iz Ruščice stiže priča koja spaja ljubav, upornost, tradiciju i poduzetni...
20.10.2025. u 15:00
Brodsko-posavska županija ulazi u tjedan promjenjivog vremena koji će, prema sve...
20.10.2025. u 07:30
Prvo, evo lagane brodske šale koja se događa u ugodnoj ljetnoj baš...
19.10.2025. u 20:00
U dvorištu Hrvatskog doma u Cerniku, pod otvorenim šatorom, ovog j...
19.10.2025. u 12:00