Naslovna / Informacije i vijesti / Još jedna uspješna Iššijada u Ruševu

GASTRO

Još jedna uspješna Iššijada u Ruševu

Još jedna uspješna Iššijada u Ruševu
Portal035
  • 2023-09-03 14:00:49

Jučwe je (subota, 2. rujan) u organizaciji Udruge Put u Ruševu (općina Čaglin) po peti put organizirana gastronomska manifestacija Iššijada. Ova gastronomska manifestacija održala se na prostoru Dudinjaka u samom središtu sela, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih

branitelja, Požeško-slavonske županije i općine Čaglin, u spomen na četvoricu poginulih branitelja u Domovinskom ratu s prostora župe Ruševu: Stipu Kovačevića, Zdenka Fržuljevića, Zorana Petrovića i Dragu Kneževića.

 

Prije same manifestacije održana je komemoracija za sve poginule i nestale hrvatske branitelje na mjesnom groblju u Ruševu, gdje su predstavnici obitelji poginulih branitelja te brojnih braniteljskih udruga položili vijence i zapalili lampione, nakon čega je ruševački župnik Milan Klobučar poveo molitvu. Potom se program preselio na igralište u središtu sela, gdje su se gostima obratili načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, a potom i predsjednica Udruge Put Andrijana Plavi koja je imala čast službeno otvoriti manistaciju.

 

U natjecanju je sudjelovalo devet ekipa iz tri različite županije, a to su Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Osječko-baranjska županija. Ekipe su se natjecale u pripremanju pilećeg paprikaša, a organizator je za svaku ekipu osigurao po jedno pile.

Ocjenjivački sud na čijem je čelu bio Mario Švajda imao je težak zadatak izabrati najbolje pripremljeni išš paprikaš. Odlučeno je da je ovogodišnji pobjednik Barbara Tomljenović iz Brodskih Zdenaca, drugo mjesto zauzela je ekipa Matice umirovljenika općine Čaglin, na trećem mjestu je Udruga za sport i rekreciju "Josip Knežević" Ljeskovica, dok je nagradu za najljepše uređeni stol dobila Udruga žena "Ruža" Viljevo.

 

Ovogodišnjim pobjednicima uručene su prigodne nagrade, a ostali sudionici dobili su zahvalnice za sudjelovanje. Paprikaš se pripremao za ostale posjetitelje, a pripremala ga je pobjednica 4. Iššijade, Marija Buturac. Uz išš paprikaš, nekoliko stotina posjetitelja moglo je uživati u pilićima i patkama pečenima na ražnju. Za dobru zabavu pobrinuli su se članovi Premium Banda.