Naslovna / Informacije i vijesti / Jasmina Čizmadija: Život na selu nudi niz izuzetnih vrednota

PRIčE

Jasmina Čizmadija: Život na selu nudi niz izuzetnih vrednota

Jasmina Čizmadija: Život na selu nudi niz izuzetnih vrednota
Portal035
  • 2023-08-07 14:00:51

Zatvorene su prijave za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene. Najuzornija hrvatska seoska žena mora biti stara između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. Uvjet je i da do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene.

 

Jedna od kandidatkinja koja predstavlja Brodsko-posavsku županiju je Jasmina Čizmadija iz Čovaca kod Okučana. Udana je, majka troje djece. Nositeljica Opg-a koji se bavi stočarstvom i ratarstvom. Na imanju posjeduju 200 ovaca,70 kom zeceva i svinje, obrađuju 30 ha zemlje najviše žitarica. Jasmina je mlada obrazovana žena puna ideja i volje za napredak na njihovom gospodarstvu. Članica je Kud-a KD Grigor Vitez i KUD-a Starča.

 

-” Nakon prijave došla je komisija na moje gospodarstvo, objasnili su mi postupak poslikali sve što treba. Moja posebna osobina je višak energije, nikad nisam pasivna. Moji dečki zahtjevaju puno vremena i energije, naš OPG zahtjeva svoje, no pronađem vremena i za KUD kao koreograf. Moja djeca su svakodnevno u kontaktu s prirodom, s KUD-om imamo priliku putovati, česta su i besplatna i to je odlično,”- ističe Jasmina.

 

-” Uz OPG, tu je i najzahtjevniji i najljepši posao, mojih troje djece i valja obaviti mnogo toga za obitelj, kućanstvo, stoku, i sve ostalo. Suprug i ja uspijevamo, svaki dan treba pripremiti obroke, djecu za školu, ići na roditeljske sastanke. Nije jednostavno stići sve to obaviti od ranog jutra , jer obično počinjemo u 07.00, do kasno u noć,” – kaže Jasmina.

 

-” Posljednjih mjeseci bilo je košenje, baliranje, naše popodne je kupanje na Sloboštini, stignemo sve. Znaš da moraš i ako kiša padne sjeno će pokisnuti, ne idemo na more ali volimo otići na bazene. Imamo stoku, 220 ovaca su na pašnjacima, i one su zahtjevne, jer gdje ima stoke ima i štete pa ih ne možemo ostaviti same i otići na duže vrijeme,” – kaže Jasmina koja uz supruga radi sve što treba na OPG-u ali primarna su zadaća djeca. Kako nam kaže kroz razgovor, djeca su od najranije dobi uz životinje i rad.

 

-” Dječica mi daju energiju, smisao života, i naravno dobar i vrijedan suprug. Djecu otpremam u školu i vrtić, zatim su ovce i pašnjaci na redu. Štagljevi su velik problem, a što se tiče drugih životinja imamo svinje, zečeve. Dečki idu s nama, oni imaju svoje kantice i igračke ali su uvijek tu, pomažu koliko mogu. Odrasla sam na selu, i sve drugo bi mi bilo strano. Troškovi života u gradu su puno veći, kod nas je zrak čist, kontakt s prirodom svakodnevan, znamo čime hranimo životinje a na kraju i sebe. Ljeti smo krcati svježim voćem i povrćem, za zimu spremimo dovoljno mesa i općenito zimnice, rakije, nemamo potrebe za kupovnim namirnicama,” – kaže nam Jasmina, kandidatkinja koja predstavlja Brodsko-posavsku županiju.

 

-“Želim poručiti da bi u društvu trebalo više poraditi na seoskom životu, jer nudi niz izuzetnih vrednota. Život na selu može biti jako lijep, miran i osobito siguran za djecu. Ženama koje rade nešto svoje poručila bih da se ne srame to u javnosti pokazati, tj. da budu sasvim smione.”

 

izvor: RadioNG