Naslovna / Informacije i vijesti / Izglasano konačno rješenje za održivi razvoj mobilnosti urbanog područja Slavonski Brod

ŽUPANIJA

Izglasano konačno rješenje za održivi razvoj mobilnosti urbanog područja Slavonski Brod

Ukupna vrijednost Projekta određena je u iznosu od 2.207.803,60 kuna, dok su Gradu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 1.876.633,06 kuna.

Izglasano konačno rješenje za održivi razvoj mobilnosti urbanog područja Slavonski Brod
Ivica Jankovic
  • 2020-12-17 07:03:00

Slavonski Brod konačno ima rješenje za održivi razvoj mobilnosti urbanog područja. Naime, 14. prosinca, na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda izglasan je Konačni Plan održive urbane mobilnosti Urbanog područja Slavonski Brod. Nositelj izrade Plana je Grad Slavonski Brod, Upravni odjel za komunalni sustav i komunalno redarstvo, a partner u provedbi je Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda. Za predmetni Plan izrađena je i Strateška studija  utjecaja na okoliš. Predmet Strateške studije je procjena vjerojatno značajnih utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi koji bi mogli nastati Provedbom Plana održive urbane mobilnosti Urbanog područja Slavonski Brod.

Plan održive urbane mobilnosti urbanog područja je strateški plan koji je nadogradnja na postojeću praksu u planiraju i uzima u obzir integracijske, participacijske i evaluacijske principe kako bi zadovoljio potrebe stanovnika urbanih područja za mobilnošću, sada i u budućnosti, te osigurao bolju kvalitetu života. Primarni cilj Plana održive urbane mobilnosti je pružiti lokalnom stanovništvu mogućnost korištenja održivih oblika prijevoza s ciljem postepenog smanjenja udjela putovanja osobnim automobilima.

Završetak izrade Plana održivog razvoja mobilnosti urbanog područja predstavlja i početak novih projekata koji će dovesti do ostvarivanja Plana koji služi kao strateški okvir i smjernica za učinkovita, razumna i svrsishodna ulaganja u prometnu infrastrukturu: pješačko-biciklistički nadvožnjak, parkiralište u Naselju Slavonija I, modernizacija željezničke pruge, izgradnja Istočne vezne ceste, infrastrukture za poticanje električnih vozila, izgradnja biciklističkih i pješačkih staza, parkiralište za bicikle i ostali projekti povezani s povećanjem sigurnosti na cestama prema odrednicama strategije.

Podsjetimo, Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine, Gradu Slavonskom Brodu su dodijeljena bespovratna sredstva u svrhu provedbe projekta „Plan održive urbane mobilnosti Urbanog područja Slavonski Brod“. Ukupna vrijednost Projekta određena je u iznosu od 2.207.803,60 kuna, dok su Gradu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 1.876.633,06 kuna.

Što sve donosi konačni Plan održive urbane mobilnosti Urbanog područja Slavonski Brod, moguće je vidjeti na poveznici.