Naslovna / Informacije i vijesti / Istražuje se vršnjačko nasilje u OŠ "Blaž Tadijanović", o svemu se oglasio brodski SDP

VIJESTI

Istražuje se vršnjačko nasilje u OŠ "Blaž Tadijanović", o svemu se oglasio brodski SDP

Istražuje se vršnjačko nasilje u OŠ "Blaž Tadijanović", o svemu se oglasio brodski SDP
Portal035
  • 2023-03-23 12:00:48

Službenici PU brodsko-posavske započeli su kriminalističko istraživanje zbog sumnje na vršnjačko nasilje u OŠ Blaža Tadijanovića u Slavonskom Brodu, koje se navodno dogodilo prošloga tjedna.

 

- Imamo saznanja o događaju i u tijeku je kriminalističko istraživanje – potvrdila nam je Kata Nujić, glasnogovornica PU brodsko-posavske.

 

Kako je prenio portal Telegram, žrtva je učenica petog razreda, a navodno ju je fizički napalo i istuklo više drugih učenika. Također, navode i kako je policija istraživanje otvorila nakon što je prijavu o tome dobila iz bolnice u koju su roditelji doveli djevojčicu kako bi joj se pružila liječnička pomoć.

 

‘‘S obzirom da se radi o maloljetnoj djeci i činjenici da je postupanje u tijeku, nismo u mogućnosti iznositi detalje i tijek postupka. Škola postupa prema pozitivnim zakonskim propisima i o istome su obaviještene sve nadležne institucije‘‘, napisala je ravnateljica ravnateljica škole Sanja Spaić u svom odgovoru.

 

Nije poznato kakve je ozljede učenica zadobila, a jedini koji su se odlučili kavno prokomentirati ovu situaciju su slavonskobrodski SDP-ovci koji su se medijima i javnosti obratili sljedećim priopćenjem, a koje prenosimo u cijelosti:

 

 SDP najoštrije osuđuje slučaj vršnjačkog nasilja koji se dogodio u Osnovnoj školi Blaž Tadijanović u Slavonskom Brodu, o čemu smo imali prilike čitati u medijima. Problem vršnjačkog nasilja, nažalost, rasprostranjen je u našem društvu koje na njega nema čvrst i jasan odgovor jer je u konstantnom porastu.  

  

Statistika ukazuje da je svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva vršnjačkog nasilja u školi, što je porazna činjenica. Škola bi trebala biti mjesto nulte tolerancije na nasilje, a ne aparat koji će takve slučajeve (pokušati) zataškati te počinitelje pustiti da prolaze nekažnjeno.  

  

Škola je dužna poduzeti sve mjere da zaustavi nasilje i da utvrdi sve okolnosti vezane uz njega, a djetetu žrtvi pružiti punu podršku i liječničku intervenciju ukoliko je potrebno. 

  

Što se tiče konkretnog slučaja, tražimo jasne odgovore na pitanja: zašto je škola šutjela o navedenom slučaju i pokušala ga zataškati? Zašto slučaj nije prijavljen nadležnim institucijama? 

  

Vršnjačko i svako drugo nasilje ostavlja ozbiljne posljedice na djecu, zato je prevencija ključ svega, a u nju bi trebali biti uključeni svi, od razrednika i nastavnika, preko ravnatelja, do roditelja i samih učenika.  

  

Najvažnija je sustavna provedba preventivnih aktivnosti koje prije svega uključuju edukaciju, poput uvođenja građanskog odgoja u škole.