Naslovna / Informacije i vijesti / I brodski gimnazijalci žele steći građanske kompetencije

HRVATSKA

I brodski gimnazijalci žele steći građanske kompetencije

I brodski gimnazijalci žele steći građanske kompetencije
Portal035
  • 2022-12-09 18:00:00

Požega, Pleternica i Slavonski Brod, 7. prosinca 2022. - Učenici Gimnazije „Matija Mesić“ u Slavonskom Brodu i Ekonomske škole Požega sudjelovali su u projektu Građani za 5!, financiranom iz Fonda za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Radionice su održane i u Pleternici gdje na izdvojenoj lokaciji Ekonomsku školu Požega pohađaju učenici nekoliko razreda.

 

Građani za 5! projekt je kojem je cilj ojačati demokratsku kulturu, građansku svijest i građanski angažman mladih kroz razvoj i provedbu programa građanskog obrazovanja u tri područja: ekonomska, financijska i medijska pismenost, osobni i socijalni razvoj te održivi razvoj.

 

Naime, mladi trenutačno nemaju dovoljno prilika za razvoj potrebnih znanja i vještina povezanih uz građanske kompetencije. Nakon pandemije novog koronavirusa i u doba rastuće ekonomske krize nedostatak građanske, a naročito financijske pismenosti predstavlja dodatan rizik.

Zbog toga je mladima u osam hrvatskih županija u sklopu projekta Građani za 5! omogućeno stjecanje znanja i razvoj vještina potrebnih za aktivno i učinkovito sudjelovanje u zajednici.

 

Važno je da mladi, kada nastupe važni događaji poput odlaska na studij ili prvog zaposlenja, najma ili kupnje nekretnine i slično, znaju ispravno procijeniti svoju osobnu financijsku situaciju: raspoloživi budžet, osobne stavove i vrijednosti te usvojiti odgovorno financijsko ponašanje”, rekla je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa, Instituta za financijsko obrazovanje.

 

Mladi Požežani, Pleterničani i Brođani u okviru projekta uključeni su u edukativne radionice, debate i online kvizove. Na radionicama o financijskoj pismenosti srednjoškolci su s velikim zanimanjem učili o odgovornoj potrošnji i održivom razvoju, financijskim proizvodima i financijskim institucijama te planiranju osobnih financija. Njihovi nastavnici jako su zadovoljni interesom koji su mladi pokazali za financijska pitanja, a i sami su sudjelovali u radionicama za jačanje nastavničkih kompetencija za izradu kurikuluma i održavanje radionica financijske i ekonomske pismenosti za učenike.

 

Učenici su uključeni u istraživanje o stavovima o financijskoj pismenosti na temelju čijih će rezultata Institut za razvoj obrazovanja (IRO) uskoro predstaviti preporuke za unaprjeđenje odgojno-obrazovnih procesa u području građanskog odgoja.

Institutu za razvoj obrazovanja partneri na projektu su Štedopis, Hrvatsko debatno društvo, udruga Humanum i Norsensus Mediaforum iz Norveške.

 

U udruzi Humanum u Požegi održane su radionice za volontere i ranjive skupine.