Naslovna / Informacije i vijesti / Hvarski biskup Ranko Vidović predvodio slavlje svetkovine Gospe Brze Pomoći

INFORMACIJE I VIJESTI

Hvarski biskup Ranko Vidović predvodio slavlje svetkovine Gospe Brze Pomoći

Hvarski biskup Ranko Vidović predvodio slavlje svetkovine Gospe Brze Pomoći
Portal035
  • 2023-01-09 11:00:34

Svečano je ove nedjelje Krštenja Gospodinova, 8. siječnja bilo u Slavonskom Brodu, u svetištu Gospe Brze Pomoći, gdje je uz geslo 'Gospo Brze Pomoći, pohiti da nam pomogneš' ujedno proslavljena i središnja Gospina svetkovina. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje predvodio je hvarski biskup mons. Ranko Vidović. Njegove su homiletske poruke bile inspirirane otajstvima Gospina majčinstva i Isusova krštenja u Jordanu, kojega se spominjemo na svršetku božićnoga vremena.

 

„Dopustimo danas Mariji, koju vi ovdje častite kao Gospu Brze Pomoći, da raspiri u nama vatru ljubavi. Najljepše ime kojim Mariju zovemo je Majka, i ona nam je najkraći put do Boga, najbrži dotok milosti od Božjeg do našega srca. Bez njezina majčinstva, njezine ljubavi, pomoći, utjehe ovaj bi svijet doista bio siromašan. Ona je vatra koja zagrijava naša srca za Božje djelo, ona nas okuplja povezuje i osposobljava za pravo istinsko zajedništvo koje tvori obitelj i Crkvu“, rekao je uz ostalo biskup Vidović te potkrijepio to svjedočenjem, a i nekim primjerima ljudi koji su po Marijinu zagovoru doživjeli čudo u svome životu.

 

„Utjeha i pomoć koju nam pružaju naše majke samo su predokus one utjehe i pomoći koju nam Nebeski Otac daje po Majci svoga Sina po Blaženoj Djevici Mariji – Gospi Brze Pomoći. Mudrost naših majki i vrhunac njihova majčinstva upravo je u tome da svoju djecu usmjere prema tom izvoru, vežu ih uz Marijino majčinstvo. Majke koje to uspiju riješile su zagonetku života svoje djece“, rekao je biskup. Ustvrdivši da je Marijino majčinstvo uz Isusovo sebedarje najizvrsniji dar na kraju je zaključio kako bismo bez Marijina majčinstva, njezine pomoći i utjehe bili gola sirotinja, gola siročad.

 

Brojni su vjernici u Slavonski Brod stigli organizirano iz Svetog Ivana Zeline, Starih Mikanovaca, Vrbice, Vrbanje )...), među njima su bili i hodočasnici Marijanskog zavjeta za domovinu, ali i brojni vjernici iz susjedne BiH – iz Busavače te iz župa dekanata Derventa. Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor pod ravnanjem sestre Ceclije Kolarić, uršulinke.

 

 

Svečano je bilo i na popodnevnoj misi na koju su po prvi puta organizirano hodočastili vjernici Derventskoga dekanata u Bosanskoj Posavini. Misno slavlje u zajedništvu s derventskim dekanom fra Ivanom Marićem, plehanskim gvardijanom fra Antom Tomasom i još trojicom svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije predvodio je župnik Župe sv. Antuna Padovanskog Ivan Tolj, župe u Gornjim Močilima Sijekovcu. Ostala misna slavlja predvodili su u 7 sati domaći župnik Cindori, u 9 sati župni vikar Župe Srca Isusova u Splitu don Slavko Volarević, a u 19 sati upravitelj Župe Preslavnog Imena Marijina u Vrbanji vlč. Matija Aušić sa svojim župljanima.