Naslovna / Informacije i vijesti / Grad će prijaviti projekt izgradnje nove škole „Milan Amruš“ za financiranje darovnicom Kraljevine Norveške

ŽUPANIJA

Grad će prijaviti projekt izgradnje nove škole „Milan Amruš“ za financiranje darovnicom Kraljevine Norveške

Riječ je o projektu procijenjene vrijednosti oko 40 milijuna kuna.

Grad će prijaviti projekt izgradnje nove škole „Milan Amruš“ za financiranje darovnicom Kraljevine Norveške
035portal
  • 2016-10-12 13:35:59

Osnovna škola „Milan Amruš“ jedina je škola za djecu s posebnim potrebama na području Brodsko-posavske županije i njeni učenici zaslužuju novi, moderan prostor za rehabilitaciju i obrazovanje. Upravo zato je Gradska uprava inicirala i izradila 412.000,00 kuna vrijednu dokumentaciju za projekt izgradnje nove škole. Idejno rješenje predstavljeno je javnosti krajem mjeseca rujna, a idući korak je osiguravanje potrebnih financijskih sredstava za izgradnju prijeko potrebne nove škole obzirom da je riječ o vrlo vrijednom projektu procijenjene vrijednosti oko 40 milijuna kuna. Naime, Grad Slavonski Brod prijavit će projekt izgradnje nove škole „Milan Amruš“ za financiranje darovnicom Kraljevine Norveške.

Darovnice Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške predstavljaju financijski doprinos Norveške, Islanda i Lihtenštajna smanjenju ekonomskih i društvenih nejednakosti u Europskom gospodarskom prostoru te jačanju bilateralnih odnosa između 16 zemalja članica Europske unije i Europskog gospodarskog prostora iz sjeverne, središnje i južne Europe. Hrvatska je u travnju 2014. godine potpisala Memorandum o suradnji s Kraljevinom Norveškom i zemljama Europskoga gospodarskog prostora o darovnici vrijednoj 73,5 milijuna kuna, u sklopu koje se do 2017. u Hrvatskoj provodi pet projekata: jačanje kapaciteta pravosuđa i obnova suda u Karlovcu, uspostava centra za energetiku i Navis u Šibeniku, izgradnja interkulturne škole u Vukovaru, program jačanja civilnog društva te projekt tripartitne suradnje između udruga poslodavaca, sindikata i javne uprave. Nova sredstva dostupna Hrvatskoj predviđena za programsko razdoblje 2014.-2021. još su veća i iznose oko 103 milijuna eura.

Nova školska zgrada površine oko 4500 m2 nalazit će se na gradskom zemljištu u Ulici Antuna Kažotića i predviđena je za rad s oko 250 učenika u jednoj smjeni. Zbog različitih skupina učenika s različitim teškoćama u razvoju, kojima su zbog toga nužni i posebno prilagođeni programi, novi školski kompleks je predviđen kao prizemna zgrada paviljonskog tipa podijeljena u više cjelina. Upravo kroz ovakav koncept odvojenih „malih škola“, koje se nalaze unutar jednog kompleksa, bit će moguće lakše provesti programe predviđene za učenike, dok će im zajedničke aktivnosti biti omogućene u atriju, knjižnici s čitaonicom, dvorani ili velikom dvorištu sa zajedničkim vrtom, voćnjakom i sportskim terenima. Za učenike starije dobi u novoj zgradi predviđen je i poseban paviljon organiziran kao obiteljski dom.